Aromatyczne minitorciki pomarańczowe otulone marcepanem i lukrem • przepis • składniki • przygotowanie
Krążki aromatycznego ciasta przełożone konfiturą oraz udekorowane marcepanem i masą cukrową. Śliczne, pyszne, wyjątkowe!

Czas przygotowania
225 min
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by zmiękło i nabrało temperatury pokojowej. PRZYGOTOWANIE ROZGRZAĆ PIEKARNIK: do 175°C.
BLACHĘ (28 X
23 cm) spryskać sprayem do pieczenia (lub wysmarować olejem), wyłożyć papierem do pieczenia, ponownie spryskać, oprószyć mąką, nadmiar usunąć.
W MAŁEJ MISECZCE
wymieszać sodę oczyszczoną z wrzącą wodą. ODSTAWIĆ.
PRZESIAĆ MĄKĘ, DODAĆ
przyprawy, sól i proszek do pieczenia i wymieszać wszystko w dużej misce.
MASŁO UBIĆ Z
cukrem i startą skórką z pomarańczy, aż będzie jasne i puszyste (ok. 3 MINUT).
DODAĆ MELASĘ, LIKIER
(jeśli używamy), sok z pomarańczy, syrop z buraków cukrowych (lub syrop klonowy) oraz mieszankę wrzącej wody z sodą oczyszczoną.
DODAĆ MIESZANKĘ MĄKI
i przypraw, następnie lekko ubite jaja i ekstrakt waniliowy.
NA KOŃCU WMIESZAĆ
drobno posiekane orzechy.
CIASTO PRZEŁOŻYĆ NA
blachę i piec ok. 30-35 MINUT.
POZOSTAWIĆ DO WYSTYGNIĘCIA
na blaszce – ok. 20 MINUT.
ODWRÓCIĆ BLACHĘ, WYŁOŻYĆ
ciasto, odkleić papier, uważnie odwrócić ciasto ponownie i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
PO WYSTYGNIĘCIU CIASTA
ścinamy górę tak, by otrzymać gładką powierzchnię.
FORMĄ DO WYCINANIA
ciastek o średnicy ok.
5 CM WYCINAMY
krążki.
SMARUJEMY GÓRĘ JEDNEGO
krążka konfiturą z pomarańczy (lub dżemem z pomarańczy) i przekładamy drugim krążkiem (jak tort).
W TEN SPOSÓB
powinniśmy otrzymać ok. 9-10 MINITORCIKÓW.
BRZEGI KAŻDEGO MINITORCIKU
smarujemy konfiturą wcześniej przeciśniętą przez sitko (aby pozbyć się grudek).
ROZWAŁKOWUJEMY MARCEPAN I
wycinamy krążki na górę torcików.
NASTĘPNIE ROZWAŁKOWUJEMY PASKI
na pokrycie boków. WYGŁADZAMY.
ROZWAŁKOWUJEMY MAŁE KRĄŻKI
masy cukrowej.
LEKKO ZWILŻAMY MARCEPAN,
pokrywamy go masą cukrową. WYGŁADZAMY.
WYCINAMY Z KOLOROWEJ
masy cukrowej listki, płatki i lepimy pozostałe elementy dekoracji.
LEKKO POSYPUJEMY ZŁOTYM
barwnikiem w proszku, aby dodać torcikom blasku.
OBDAROWUJEMY TORCIKAMI BLISKICH,
a resztę zjadamy sami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9305,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
9305,5 kcal
Tłuszcz
390,8 g
Węglowodany
1312,0 g
Błonnik
146,7 g
Białko
146,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciastka cynamonowe
Kruche, chrupiące, pachnące cynamonem smakołyki z dodatkiem orzechów. Tak kuszące, że znikają od razu po upieczeniu!

Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
Wariacja na temat śledzika, czyli sałatka z ziemniakami i cykorią. Całość podkreślona smakiem miodowo-jogurtowego sosu.

Ekspresowe banoffee z mascarpone
Błyskawiczne w przygotowaniu i naprawdę przepyszne banoffee z kremem z serka mascarone to idealny szybki deser. Koniecznie wypróbuj przepis Pauli!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Macedoński tort chałwowy
Sprawdź przepis Pawła na tort dla miłośników chałwy i greckich deserów, pełnych słodyczy i czekolady!

Serduszka z musem z liczi i malin
W prezencie dla najbliższych – świetny pomysł na słodki prezent! Wypróbuj przepis Pawła na musowe serduszka w błyszczącej polewie!

Marynata do kurczaka
Marynowanie kurczaka to doskonały sposób na nadanie mu konkretnego charakteru. Marynowane udka, podudzia, pierś czy skrzydełka to propozycja dla miłośników różnorodnych smaków i aromatów. Odkryj nasz przepis na najlepszą marynatę do kurczaka i pozwól sobie na odkrywanie nowych smaków już dziś!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sękacz z bitą śmietaną i jabłkami
Domowa wersja regionalnego sękacza zasmakuje każdemu, kto jej spróbuje! Odkryj smaki Podlasia i przygotuj przepyszne ciasto z jabłkami i śmietanową pianką.

Torciki z pomarańczami
Minitorciki to idealny pomysł, gdy chcemy przygotować deser tylko dla kilku osób. Wypróbuj ten z pomarańczami.

Wegańskie „gęsie udka” z warzywami z piekarnika i czerwoną kapustą
Przypominające tradycyjne świąteczne obiady danie w wegańskiej odsłonie, czyli „gęsie udka” z boczniaków i jackfruita z dodatkiem pieczonych warzyw i czerwonej kapusty. Wypróbuj ten przepis i pozytywnie zaskocz każdego na diecie roślinnej.