Blok pistacjowy • przepis • składniki • przygotowanie
Blok pistacjowy to idealna propozycja deseru, który pozytywnie zaskoczy Twoich gości czy domowników. To świetny pomysł na wzbogacenie menu imprez towarzyskich lub rodzinnych spotkań.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PISTACJE I HERBATNIKI
Pistacje i herbatniki drobno siekamy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Mleko, masło, cukier oraz mleko w proszku umieszczamy w garnku i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Do gotowej masy dodajemy krem pistacjowy i dalej wszystko podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Po podgrzaniu zdejmujemy garnek z kuchenki i dodajemy posiekane pistacje oraz rozdrobnione herbatniki.
PRZELEWAMY MASĘ DO FOREMKI
Gotową masę przelewamy do silikonowej foremki. Przestudzoną masę wstawiamy do lodówki co najmniej na 3 godziny. Po tym czasie podajemy deser.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3329,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
554,9 kcal
Tłuszcz
35,4 g
Węglowodany
42,5 g
Błonnik
1 g
Białko
17,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!

Owoce z kruszonką owsianą
Łatwy i pyszny deser, a do tego od Karola Okrasy! Wypróbuj przepis na owoce pod kruszonką z płatków owsianych!

Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
Trzy warstwy słodkiej bitej śmietany, czekoladowego ganaszu i świeżych owoców, a do tego czekoladowy biszkopt. Paweł Małecki zna przepis na tort idealny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowany ananas z jogurtem mojito
Orzeźwiający deser z grillowanym ananasem – idealny na lato. Spróbuj tego wyjątkowego, egzotycznego przysmaku!

Zupa z mango z imbirem i limonką
Zupa to danie, w którym możemy zamknąć szerokie spektrum smaku. Tym razem serwujemy krem z mango w azjatyckim stylu.

Pinsa verde
Czy znasz już kuzynkę pizzy, czyli pinsę? Jeśli nie, koniecznie zapoznaj się z nią, korzystając z przepisu Pauli na pinsę z boczkiem i szynką parmeńską! To pyszne danie, które będzie gotowe w 20 minut, zachwyci niejednego domownika.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Czeskie ciasteczka "zlepianki
Kruche ciasteczka przekładane konfiturą z leśnych owoców – brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Najlepsza sałatka z tortellini
Małe, delikatne pierożki z nadzieniem, czyli tortellini to doskonały dodatek do sałatki. Świeże

Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
Aksamitne risotto i idealnie przyrządzone krewetki skropione cytryną doskonale współgrają ze sobą w tym daniu. Przygotuj klasykę kuchni w stylu włoskim dla siebie i bliskich!