Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym • przepis • składniki • przygotowanie
Idealne jako lekkie śniadanie lub przekąska w ciągu dnia! Chrupiące chlebki z siemieniem lnianym zawsze warto mieć pod ręką – zwłaszcza te, które upieczemy sami, w domowej kuchni.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
W dużej misce łączymy oba rodzaje mąki, płatki owsiane i wszystkie nasiona: siemię lniane, sezam i słonecznik. Doprawiamy solą. Mieszamy.
DODAJEMY WODĘ
Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiamy na ok. 20 minut. Gdy ciasto napęcznieje, ponownie je mieszamy: jeśli okaże się zbyt gęste, dolewamy odrobinę wody, jeśli zbyt rzadkie, zagęszczamy je mąką.
PIECZEMY CHLEBKI
Ciasto rozprowadzamy po całej powierzchni blachy wysmarowanej oliwą i wyrównujemy z wierzchu. Warstwa ciasta powinna być dość cienka, by chlebki wyszły chrupiące.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2825,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
235,5 kcal
Tłuszcz
13,2 g
Węglowodany
24,7 g
Błonnik
6 g
Białko
7,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dyniowa zapiekanka z chrupiącą serową kruszonką - MCS
Dyniowa zapiekanka to idealne danie na jesienne wieczory. Sezonowe warzywo pysznie łączy się z chrupiącą powłoką serowej kruszonki. Danie sprawdzi się idealnie na obiad, kolację czy wizytę gości.

Tosty w jajku
Proste danie, od którego robi się ciepło w środku. Nie tylko dlatego, że jemy je zaraz po zdjęciu z patelni i że jest takie proste i pyszne. W tym daniu główną rolę gra czerstwy chleb lub chałka, które – zamiast wyrzucić – zamieniamy w coś dobrego.

Sałatka z bobem, halloumi i młodymi ziemniakami
W tej prostej sałatce łączą się prawdziwe skarby lata: bób, młode ziemniaki i świeży koperek. Gdy dodasz do nich podpieczony ser halloumi, stworzysz wyjątkową, sprawdzoną przez Kingę kompozycję smaków. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
Pyszne klopsiki z ciecierzycy podane w aromatycznym sosie warzywnym à la pieczeniowy. To wyjątkowe danie na obiad dla całej rodziny, które świetnie się sprawdzi podane z ulubionymi dodatkami.

Cytrynowa zupa w stylu greckim z kurczakiem
Sycąca i lekka jednocześnie! Zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem kritharaki jest tak pyszna, że ma szansę zdobyć stałe miejsce w Twoim menu. Wypróbuj przepis Karola!

Kopytka z batatów
Kinga Paruzel wie, jak urozmaicić klasykę! Przygotuj kopytka z batatów z nutą gałki muszkatołowej i masłem szałwiowym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Burgery z tofu
Wegański burger z tofu według Karola Okrasy? Musisz tego spróbować!

Kokosowa panna cotta w stylu azjatyckim
Masz ochotę na delikatny i pyszny deser? Sprawdź nasz przepis na panna cottę w stylu azjatyckim! Poczuj delikatny smak mleka kokosowego połączonego z owocową świeżością soku z limonki i świeżej marakui.

Piersi indyka w chrupiących płatkach kukurydzianych z sosem z mango
Delikatny indyk i słodko-ostry chutney z mango to danie, w którym można się zakochać! Lekkie, sycące, wyraziste, pyszne!