Ciasto cynamonowe z gruszkami • przepis • składniki • przygotowanie
Prosty sposób na oryginalny wypiek! Soczyste gruszki ukryte w aromatycznym, cynamonowym cieście zaskakują smakiem.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DO GARNKA WLEWAMY
wodę, wino, sok z cytryny, dodajemy cynamon i cukier.
CAŁOŚĆ ZAGOTOWUJEMY.
DO ZALEWY WKŁADAMY
gruszki i na małym ogniu gotujemy przez 10-15 minut (powinny być lekko twarde). STUDZIMY OWOCE NA: sitku.
ZA POMOCĄ ŁYŻECZKI
usuwamy z gruszek gniazda nasienne i faszerujemy je morelami.
MLEKO PODGRZEWAMY, DODAJEMY
masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
DO MISKI WSYPUJEMY
mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, cynamon oraz sodę.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI.
DOLEWAMY MLEKO Z
masłem, mieszamy i przekładamy ciasto do foremki o wymiarach 12 x 34 cm uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
DO CIASTA WKŁADAMY
gruszki, dociskając je delikatnie do dna foremki.
PIECZEMY 55 MINUT
w temp. 185°C.
WYSTUDZONE CIASTO POSYPUJEMY
mieszanką cukru pudru i cynamonu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4890 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
407,5 kcal
Tłuszcz
11,6 g
Węglowodany
71,1 g
Błonnik
4,7 g
Białko
4,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Uda gęsie w sosie porzeczkowym
Czarne porzeczki, miód pitny, boczek i pachnący rozmaryn. To przepis Karola Okrasy na sos idealny do ud gęsich!

Ryż z jabłkami i cynamonem
Ryż na mleku, jabłka i aromatyczny cynamon połączone w jednej, słodkiej zapiekance – prosty pomysł na słodkie danie!

Pistacjowe parfait na carpaccio z truskawek
Aksamitne pistacjowe parfait na delikatnym carpaccio z truskawek to przepyszny deser pełen elegancji i świeżych smaków. Idealny na wyjątkowe okazje, takie jak Wielkanoc!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!

Panna cotta waniliowa z owocami lasu
Przygotuj deser inspirowanych kuchnią włoską, który pokochał cały świat! Kilka prostych produktów, świeże owoce i zachwycający efekt!

Mazurek marchewkowy
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasta kokosowa na słodko
Pyszna pasta z wiórków kokosowych i białej czekolady – idealna na kanapki lub do nadziewania naleśników.

Zapiekanka makaronowa z cukinią – pachnie Prowansją!
Ta zapiekanka połączy smak legendarnej kiełbasy krakowskiej z klimatem pachnącej ziołami Prowansji.

Domowe pączki z konfiturą różaną
Domowe, aromatyczne pączki z ulubionym nadzieniem? Chyba nie ma osoby, która nie miałaby na nie ochoty. Puszyste ciasto wypełnione nadzieniem z konfitury różanej przeniesie Cię w krainę uniesienia. Poznaj nasz sposób na domowe pączki z różą!