Ciasto z morelami i suszoną żurawiną • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami według przepisu mistrza Pawła Małeckiego.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLACHĘ O
średnicy 26 cm Przygotuj wcześniej Masło wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
JAJKA TAKŻE WYJMIJ
z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej.
PRZYGOTOWANIE MASŁO Z
cukrem ucieramy na puszystą masę.
CAŁY CZAS MIKSUJĄC,
dodajemy stopniowo cukier wanilinowy, jaja, sól, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
MASĘ PRZEKŁADAMY DO
formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
POKROJONE W PÓŁKSIĘŻYCE
morele układamy na wierzchu ciasta, posypujemy żurawiną i cukrem trzcinowym.
PIECZEMY 40-45 MINUT
w temp.
200°C (BEZ
termoobiegu).
STUDZIMY I POSYPUJEMY
cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2991,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
249,3 kcal
Tłuszcz
9,6 g
Węglowodany
38,3 g
Błonnik
4 g
Białko
4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Remulada
Remulada to wyjątkowy sos majonezowy, który doskonale się sprawdzi podany jako dodatek do jajek, wędlin, a nawet świeżych lub grillowanych warzyw.

Grillowana cukinia
Grillowane warzywa to nieodłączny element letnich spotkań na świeżym powietrzu, a jednym z najchętniej wybieranych jest tytułowa cukinia. To uniwersalne warzywo, które w sezonie możemy nabyć w atrakcyjnej cenie oraz świetnej jakości. Może stać się doskonałym dodatkiem do innych potraw, jak i być najjaśniejszą gwiazdą całego grillowania.

Kopytka z dyni
Kopytka z dyni to danie, które łączy w sobie tradycyjną kuchnię polską z nowoczesnym podejściem do gotowania. Delikatna, dyniowa nuta dodaje kopytkom charakteru, czyniąc je idealnym wyborem na jesienny obiad lub kolację. Poznaj nasz przepis na aksamitne kopytka z dyni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bezglutenowe muffinki czekoladowe
Oto przepis dla prawdziwych fanów czekolady. Szybkie w przygotowaniu, lekko wilgotne w środku i przepyszne. Idealnie sprawdzą się jako śniadanie (pierwsze i drugie) lub deser do popołudniowej kawy.

Jogurtowe bułki bezglutenowe
Bez pieczenia, za to z jogurtem! Bezglutenowe bułeczki według przepisu Kingi to pomysł na szybkie śniadanie pachnące domowym i ciepłym pieczywem.

Sałatka z rukolą i gruszką
Sałatka z rukolą i gruszką - poznaj najlepszy przepis. ⭐ Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.pl!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasta z wędzonej makreli
Jeśli pasta rybna, to tylko taka z wędzonej makreli, z dodatkiem koperku, szczypiorku i kiszonego ogórka. Sprawdź, jak prosto i szybko można ją przygotować!

Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą
Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą – odkryj nietypowe połączenie smaków w łatwej w wykonaniu zupie!

Koncentrat bulionu warzywnego
Koncentrat bulionu warzywnego to Twój niezbędnik w kuchni. Przygotuj go wcześniej i przechowuj w spiżarni, a kiedy najdzie Cię ochota na pyszną zupę, będziesz go mieć pod ręką.