Crumble bars z rabarbarem i wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwe w przygotowaniu ciasto, a do tego wegańskie i bezglutenowe! Wypróbuj przepis Kingi.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY SPÓD CIASTA
W misie rozdrabniacza lub blendera łączymy wszystkie składniki spodu. Miksujemy do momentu, kiedy ciasto będzie się kleić. Jeśli będzie zbyt mało kleiste, dolewamy więcej wody. Tak przygotowanym ciastem pokrywamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Rabarbar kroimy w talarki i odmierzamy 1 szklankę. Wrzucamy do rondelka wraz z wiśniami. Dodajemy syrop klonowy i sok z cytryny. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. W szklance łączymy wodę z mąką ziemniaczaną i dodajemy do owoców. Całość gotujemy, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy nasiona chia i przekładamy owoce na podpieczony spód.
PIECZEMY CIASTO Z KRUSZONKĄ
W misce łączymy wszystkie składniki kruszonki i wykładamy ją na owoce. Ciasto pieczemy przez kolejne 15 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2212,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
138,3 kcal
Tłuszcz
11,9 g
Węglowodany
11,7 g
Błonnik
2,4 g
Białko
2,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kuleczki z gorgonzoli i rozmarynu
Pyszna serowa przekąska z dodatkiem wina, doprawiona płatkami migdałów i rozmarynem oczaruje gości na każdym przyjęciu!

Pulled pork z jackfruita
W przepisie Kingi jackfruit, czyli owoc chlebowca, zastępuje szarpaną wieprzowinę. Podany z aromatycznym, pikantnym sosem barbecue idealnie sprawdzi się jako pyszny obiad.

Sorbet truskawkowy
Lato to czas na orzeźwiające napoje i desery. W ciepłe, letnie dni nic nie równa się smakowi domowego sorbetu zrobionego z truskawek. Wykorzystując te sezonowe owoce, można stworzyć niezwykle smaczny deser, który przyniesie Ci odświeżenie w te najbardziej upalne popołudnia. Jak zrobić domowy sorbet truskawkowy? Odkryj tę prostą recepturę wraz z nami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Minitorcik migdałowy "Paris
Cukiernicza inspiracja prosto z Francji! Torcik na bazie migdałów, pistacji i czekolady to deser, który pokochasz!

Pieczona wieprzowina z ziemniaczkami
Trudno sobie wyobrazić prostszy przepis na smaczny, sycący obiad. Pyszna wieprzowina w klasycznym wydaniu.

GOFRY TRADYCYJNE
Klasyczne gofry podane z bitą śmietaną, owocami w żelu lub świeżymi – jeszcze lepsze niż nad morzem! Przygotuj je w domu i ciesz się smakiem cały rok!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza
Sezon owocowy trwa. Zobacz, jak przygotować sałatkę owocową z dodatkiem dressingu z arbuza.

Makaron w sosie śmietankowym
Makaron w sosie śmietankowym to niezwykle sycące danie, które doskonale sprawdza się na różne okazje. Kremowy, delikatny sos w połączeniu z aromatycznymi przyprawami i elastycznym makaronem tworzą kompozycję, której nie da się nie lubić. Chcesz poznać sekret przygotowywania tego dania? Koniecznie sprawdź nasz przepis na makaron w sosie śmietankowym z dodatkiem cukinii!

Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
Aromatyczna zapiekanka z białą kiełbasą i sosem musztardowo-piwnym to danie, które odmieni niejedną Wielkanoc. Wypróbuj przepis Karola i sprawdź, jak proste jest przygotowanie efektownego obiadu!