Domowa kapusta kiszona • przepis • składniki • przygotowanie
Najlepsza kiszona kapusta to ta zrobiona w domu! Wypróbuj prosty przepis, który zachwyci całą rodzinę!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ DUŻY SŁÓJ
lub beczkę kilka mniejszych słoików drewnianą łyżkę Przygotowanie Szatkujemy drobno kapustę.
MARCHEW I JABŁKA
ścieramy na grubych oczkach tarki.
KAPUSTĘ PRZEKŁADAMY DO
dużej miski i zasypujemy ją solą.
ZOSTAWIAMY NA OKOŁO
godzinę, aż puści sok.
NASTĘPNIE DODAJEMY STARTĄ
marchewkę i jabłko.
DOPRAWIAMY KMINKIEM.
PRZEKŁADAMY WSZYSTKO DO
dużego słoja lub beczki.
DOCISKAMY ŁYŻKĄ (KONIECZNIE
drewnianą) i przykrywamy talerzykiem.
SOK MUSI WYPŁYNĄĆ
na wierzch i pokryć powierzchnię kapusty.
SŁOJA NIE ZAKRĘCAMY
do końca, żeby gazy, które wytworzą się podczas fermentacji, miały ujście.
ODSTAWIAMY W CIEPŁE
miejsce na 3-4 dni.
WARTO KILKA RAZY
odgazować kapustę – przebijając ją drewnianym patyczkiem, np.
TAKIM DO
szaszłyków.
PO KILKU DNIACH
możemy jej spróbować i jeśli jest już ukiszona, przekładamy ją do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. ODSTAWIAMY W CHŁODNIEJSZE: miejsce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1131,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
141,4 kcal
Tłuszcz
0,6 g
Węglowodany
33,6 g
Błonnik
12 g
Białko
5,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rozgrzewające herbaty na 3 sposoby
Wypróbuj rozgrzewające herbaty, doskonałe na jesienne chłody!

Kotlety jajeczne z ciecierzycą
Postaw na prostotę smaków, które przeniosą Cię w czasie! Przygotuj kotlety jajeczne z sosem majonezowym ze składników, które zawsze masz w lodówce!

Batoniki grejpfrutowe na kruchym spodzie
Z grejpfruta można wyczarować prawdziwe cuda! Spróbuj go w formie grejpfrutowych batoników! Doskonałe jako smaczna przekąska w szkole lub pracy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ogórki kanapkowe - przepis na ogórki kanapkowe w curry
Szukasz sposobu na urozmaicenie swoich kanapek? Ogórki kanapkowe z curry z naszego przepisu to strzał w dziesiątkę! Słodko-pikantny smak ogórków czyni je idealnym dodatkiem do wędlin, serów czy burgerów — te ogórki sprawią, że każda kanapka nabierze niepowtarzalnego charakteru!

Szynka z glazurą pomarańczowo-klonową z airfryera
Przygotowana w airfryerze szynka z delikatnie słodką glazurą będzie aromatyczna i chrupiąca z wierzchu, a soczysta i miękka w środku. Wypróbuj ten przepis na wyjątkowy obiad!

Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek
Złociste i chrupiące kawałki bagietki z aromatyczną pastą z oliwek, czosnku, kaparów i pietruszki. Idealne na przekąskę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kolorowe lody na patyku bez dodatku cukru
Przepis na przepyszne i orzeźwiające wyjątkowe lody na patyku bez dodatkowego cukru. Sprawdź, jak łatwo zrobić tę przekąskę z wykorzystaniem tylko świeżych owoców i warzyw.

Tortelloni i brokuły w sosie śmietanowym
Zobacz, jak przygotować śmietanowy sos z szynką i pieczarkami, idealny do tortelloni z każdym rodzajem nadzienia!

Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Delikatne pieczarki grillowane z aromatycznym nadzieniem. Taką przystawką pobudzisz apetyt swoich gości!