Domowe precle z czarnuszką • przepis • składniki • przygotowanie
Zawijaj i piecz – z przepisem Kingi na domowe precle to sama przyjemność! Idealne ciasto i chrupka posypka z czarnuszki lub sezamu połączą się w pysznym wypieku!

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Wszystkie składniki zaczynu mieszamy w rondelku i lekko podgrzewamy (nie zagotowujemy). Odstawiamy na ok. 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
UGNIATAMY CIASTO
Mąkę i sól łączymy w naczyniu robota z miękkim masłem. Dodajemy zaczyn i ugniatamy ciasto na gładką, elastyczną masę przez ok. 5-10 minut.
FORMUJEMY PRECLE
Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią (by je odgazować) i przekładamy na deskę oprószoną mąką. Zagniatamy i formujemy gruby wałek, który następnie dzielimy na ok. 8 równych części.
OBWARZAMY PRECLE
Precle umieszczamy kolejno na łyżce cedzakowej i zanurzamy na 30 sekund we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i sody. Staramy się, by woda dokładnie pokryła precel z każdej strony.
PIECZEMY PRECLE
Precle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy dowolnym dodatkiem: czarnuszką, sezamem lub solą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1641,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
205,2 kcal
Tłuszcz
7,2 g
Węglowodany
29,7 g
Błonnik
5,8 g
Białko
5,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Caponata – przepis
Przekąska warzywna na ciepło lub zimno – idealna na kanapki lub grzanki! Wypróbuj przepis Kingi na caponatę inspirowaną kuchnią sycylijską!

Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
Ciasto bardzo efektowne i niezwykle smaczne? Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami! Pasuje o każdej porze dnia i roku. Przygotowuje się je niezwykle szybko, koniecznie je wypróbuj!

Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
Dzik jest dziki… i smaczny! Jeśli lubisz dziczyznę, to ten przepis powinien pojawić się na Twoim stole!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa kurkowa
Zupa kurkowa to jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia letnich spacerów po lesie i zapach świeżo zebranych grzybów. Jej wyjątkowy smak i aromat zawdzięcza przede wszystkim kurkom, które nadają zupie delikatnego aromatu lasu. Ta zupa to prawdziwa gratka dla miłośników grzybów, idealnie sprawdzająca się zarówno jako przystawka, jak i danie główne.

Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej
Krem na bazie kaszy jaglanej, maliny i czerwony biszkopt: wegański tort wg przepisu Kingi to uczta dla oczu i podniebienia! A to wszystko w całkowicie roślinnym wydaniu. Spróbujesz?

Chleb brioche z musem figowym
Klasyka francuskich wypieków – drożdżowy chlebek brioche podany z musem figowym. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Manhattan Latte
Dla wszystkich fanów kawy – przepis prosto od baristy! Wypróbuj niesamowitą manhattan latte!

Makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem
Sprawdźcie przepis na makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem! Przygotujcie go sobie z pomocą termorobota MC Smart. Będzie sprawnie, wygodnie, a co najważniejsze – smacznie!

Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
Niezwykle aromatyczny sernik ze słodką, czekoladową polewą – wyjątkowy deser, który z pewnością pokocha każdy łasuch.