Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym • przepis • składniki • przygotowanie
Dorsz na parze podany z odpowiednimi dodatkami to prawdziwy przysmak. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować to wyjątkowe danie.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW DANIA
Dorsza opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i podzielić na 4 porcje. Wnętrze płaskiego wkładu do gotowania na parze natłuścić 1 łyżeczką oleju i włożyć do niego rybę.
GOTOWANIE DORSZA
Do pojemnika miksującego wlać gorący bulion warzywny, umieścić na nim zestaw do gotowania na parze i gotować wszystko, ustawiwszy programgotowanie na parze/15 minut.
PRZYGOTOWANIE DODATKÓW
W tym samym czasie na teflonowej patelni bez tłuszczu zrumieniać na średnim ogniu płatki migdałowe. Szczypiorek umyć, otrząsnąć z wody i drobno pokroić. Limonkę opłukać gorącą wodą, osuszyć, połowę skórki zetrzeć, następnie wycisnąć sok z limonki.
PRZYGOTOWANIE KUSKUSU BROKUŁOWO-KALAFIOROWEGO
Zdjąć zestaw do gotowania na parze. Każdy kawałek dorsza przyprawić 2 szczyptami soli i 1 szczyptą pieprzu, po czym odstawić na bok w przykrytym wkładzie. Pojemnik miksujący opróżnić, włożyć do niego mieszaninę brokułowo-kalafiorową, dodać pecorino, resztę soku z limonki oraz startą skórkę i mieszać wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/20 sekund/prędkość 2. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/10 sekund/prędkość 2.
SPOSÓB PODANIA
Brokułowo-kalafiorowy kuskus rozłożyć na talerzach, dodać po kawałku dorsza, udekorować kleksem kwaśniej śmietany i podawać danie posypane pozostałym szczypiorkiem oraz płatkami migdałowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1680 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
280 kcal
Tłuszcz
10,4 g
Węglowodany
22,7 g
Błonnik
27,8 g
Białko
27,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Ciekawy sposób na pyszną babkę, którą przygotujesz bez pieczenia! Podawaj ją z polewą waniliową i kandyzowanymi owocami.

PONCZ – MOCKTAIL BEZALKOHOLOWY
Bezalkoholowy poncz pachnący owocami to świetny pomysł na świąteczny napój. Przygotujesz go w kilka minut i nie będziesz potrzebować do tego skomplikowanego sprzętu!

Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem
Różowe, buraczane muffiny z kozim serem to świetny materiał na sylwestrową przekąskę! Przygotuj je dla gości, wykorzystując przepis Karola Okrasy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto czekoladowe z gruszkami
Szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe z gruszkami, które utrze się na idealną konsystencję w termorobocie MC Smart.

Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
Kurczak w sosie curry to klasyk? Nie u nas! Dodaj do niego liście kafiru i owoc liczi, a odkryjesz całkiem nowy smak tego dania! To danie, które z pewnością trafi do Twoich ulubionych!

Zielone kanapki na pieczywie razowym
Tak zielono, jak tylko się da! Jeśli chcesz, by Twoje śniadanie było lekkie, ale pożywne, przygotuj zielone kanapki na pieczywie razowym – w wegetariańskiej lub wegańskiej wersji.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pudding sernikowy z owocami
Kochasz smak klasycznego sernika? Przygotuj sernikowy pudding z owocami leśnymi i chrupiącymi ciasteczkami! To świetny pomysł na szybki deser, który zjecie razem podczas letniej imprezy!

Marmolada cytrynowa z imbirem
Wystarczą trzy składniki, żeby przygotować aromatyczną marmoladę! Zachwyć się jej cytrusowym smakiem.

Gnocchi z letnimi warzywami
Szukasz przepisu na szybki i prosty obiad? Sięgnij po pomysł Kingi na gnocchi z patelni z letnimi warzywami. Wystarczy 10 minut i gotowe!