Duszone warzywa z fasolką i ziemniakami z dodatkiem fety • przepis • składniki • przygotowanie
Greckie danie na bazie warzyw, któremu charakteru dodaje słony ser feta. Lekkie, sycące i naprawdę łatwe w przygotowaniu!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
FASOLKĘ OCZYSZCZAMY.
ZIEMNIAKI OBIERAMY I
kroimy w kostkę o wielkości 1-2 cm.
CEBULĘ KROIMY W
krążki, czosnek w plasterki.
OBA SKŁADNIKI PODSMAŻAMY
na patelni, na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, aż do zeszklenia, a następnie wyjmujemy.
NA PATELNI PODGRZEWAMY
2 łyżki oliwy, podsmażamy ziemniaki ok. 7 MINUT, OD: czasu do czasu obracając.
DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM
i 2 łyżeczkami oregano, a następnie wyjmujemy.
FASOLKĘ PODSMAŻAMY NA
rozgrzanej łyżce oliwy przez 3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy ziemniaki, cebulę i czosnek, dolewamy 350 ml bulionu i zagotowujemy.
GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM
ok. 15 MINUT.
POMIDORY KOKTAJLOWE
oczyszczamy.
DODAJEMY DO WARZYW
i dusimy wszystko razem przez 5-8 minut, doprawiamy do smaku.
FETĘ KRUSZYMY I
podajemy z warzywami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1225,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
204,3 kcal
Tłuszcz
12,9 g
Węglowodany
16,7 g
Błonnik
7,8 g
Białko
7,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chlebek puccia z salami i sałatką z bazylii
Wszyscy lubimy i znamy kanapki na ciepło, ale puccia wyróżnia się wśród nich wyjątkowym smakiem. Salami, burrata i sałatka z bazylii zamknięte między chrupiącymi kawałkami chlebka w stylu włoskim to wspaniała kompozycja na śniadanie lub lunch!

Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
Risotto z groszkiem i pancettą, znane we Włoszech pod nazwą „Risi e Bisi” to jedno z kultowych dań serwowanych w Wenecji i okolicach. Soczysty groszek w połączeniu z kremowym ryżem i słonym, długo dojrzewającym boczkiem tworzą wyjątkową kompozycję smakową. Jak przyrządzić to pyszne danie i na co zwrócić uwagę podczas jego przygotowywania? Poznaj tajniki przyrządzania Risi e Bisi!

Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
Taki deser uświetni każdą okazję! Czekolada, orzechy włoskie, figi i słodka twarogowa masa tworzą wyśmienitą kompozycję.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chlebek mięsny po grecku z tzatziki
Dla tych, którzy ponad wszystko kochają mięso w każdej postaci, mamy propozycję – „chlebek” w stylu greckim.

Szarlotka dyniowa
Idealne ciasto na jesienne wieczory. Niezwykle aromatyczne i pyszne, zaczaruje podniebienie i wypełni zapachem cały dom.

Ryba smażona z sałatką z fasoli
Sałatka z dwoma rodzajami fasoli i aromatycznymi przyprawami doskonale podkreśla smak smażonego łupacza.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lasagne w papryce
Papryki nadziane farszem z mięsa mielonego i pomidorów, z dodatkiem aż trzech rodzajów sera! Poznaj przepis DG!

Chłodnik z botwiny z ogórkiem i szczypiorem
Zobacz, jak przygotować doskonały chłodnik według Karola Okrasy. Nie zabraknie w nim rzodkiewki, ogórka, koperku i oczywiście ziemniaków z okrasą!

Lizaki z ksylitolu
Poznaj przepis Pawła na szybkie lizaki z ksylitolu i konfitury!