Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczna, długo pieczona i nadziewana jabłkami gęś to świetny pomysł na obiad na wyjątkową okazję. Przekonaj się, że chociaż trzeba na nią trochę poczekać, gęś wcale nie jest trudna w przygotowaniu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Jabłka, koniecznie ze skórką, kroimy w ćwiartki. Do owoców dodajemy pęczek świeżego tymianku. Główkę czosnku rozgniatamy i bez obierania dodajemy do jabłek. Imbir kroimy w plastry i także dodajemy do owoców. Całość polewamy miodem i połową oleju i dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ Z CZOSNKU I MAJERANKU
Dwa ząbki czosnku potrzebne do przygotowania pasty bardzo drobno siekamy, obficie solimy i rozcieramy nożem na pastę. Następnie dodajemy do niej łyżkę oleju, suszony majeranek i wszystko dokładnie mieszamy, nadal delikatnie rozcierając pastę nożem.
NADZIEWAMY GĘŚ
Z gęsi wyjmujemy podroby. Tuszkę osuszamy ręcznikiem papierowym i nadziewamy większością przygotowanego wcześniej farszu i laskami cynamonu. Następnie od strony piersi nacieramy ją dokładnie połową pasty z czosnku i majeranku.
PIECZEMY GĘŚ
Na dno gęsiarki wlewamy wodę. Następnie przekładamy do niej pozostały farsz, goździki i gęś (piersią do dołu), której grzbiet nacieramy drugą połową pasty z czosnku i majeranku. Gęś przykrywamy pokrywą i pieczemy przez ok. 5,5-6 godzin.
RUMIENIMY GĘŚ
Po ok. 5,5-6 godzinach pieczenia gęś wyjmujemy z piekarnika i obracamy piersią do góry. Następnie wkładamy ją ponownie do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, bez pokrywy, z włączoną funkcją grilla lub grzania od góry, na ok. 15 minut, aby skórka się zarumieniła. W razie potrzeby gęś podlewamy, aby zbytnio nie wyschła.
PODAJEMY GĘŚ
Gęś dzielimy na części i podajemy zpurée ziemniaczanymlubsałatką z warzyw korzeniowych.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3767,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
471 kcal
Tłuszcz
20,4 g
Węglowodany
23,7 g
Błonnik
5,6 g
Białko
44,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Steki z łososia w sosie cytrynowym z karczochami
Szukasz pomysłu na obiad lub kolację, które zachwycą Twoich gości, ale nie będą wymagały dużo pracy? Oto on! Delikatne steki z łososia w sosie cytrynowym z wykwintnym dodatkiem w postaci serc karczochów. Przekonaj się, jak prosto przygotować to zaskakujące danie!

Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
Oryginalny deser, który zaskoczy fanów tradycyjnych galaretek swoim oryginalnym smakiem i dodatkiem mleka kokosowego.

Carpaccio z kalarepy
Ponoć ma się po niej krzepę, czyli siłę! Chętnych, by to sprawdzić, zachęcamy jeszcze jedną cechą kalarepy: jako składnik carpaccio jest wyjątkowo smaczna!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Potrawka z perliczki z podgrzybkami
Spróbuj wyjątkowego połączenia perliczki z podgrzybkami! Odrobina soku z cytryny i słodka śmietanka, doskonale uzupełniają smak tego dania.

Muffinki bananowe z czekoladą
Smakowite, wilgotne muffiny, pełne bananów i czekolady sprawdzą się na każdym przyjęciu – będą smakować dzieciom i dorosłym!

Sorbet arbuzowy
Arbuz orzeźwia podwójnie, gdy podasz go na zimno – na przykład w formie pysznego sorbetu według przepisu Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym
Wystarczy kwadrans, żeby przekonać się, jak wspaniale mogą smakować szparagi zapieczone z kurczakiem i warzywami.

Wegańska chałka
Najlepsza wegańska chałka, jaką można zrobić, i zarazem najpyszniejsza, jaką jadłeś. Wypróbuj ten przepis na roślinną wersję klasyka. Zawsze się udaje i zawsze smakuje!

Dacquoise orzechowe
Dacquoise to typowo francuski deser. Wypróbuj ten przepis i przygotuj własną migdałowo-orzechową słodkość.