Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym • przepis • składniki • przygotowanie
Indyk, jako wykwintny drób, zasługuje na równie wysublimowaną oprawę. Podaj go z pieczoną gruszką i pleśniowym serem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GRUSZKI GRUSZKI MYJEMY,
kroimy na pół i wrzucamy do miski, doprawiamy je pieprzem i solą, niewielką ilością oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami, 1/2 ostrej papryczki (pokrojonej wraz z ziarenkami), kilkoma posiekanymi gałązkami świeżego tymianku i mniej więcej 35-45 ml sosu sojowego. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOBRZE: mieszamy.
GRUSZKI UKŁADAMY NA
rozgrzanym grillu, tuż nad żarem, chwilę przypiekamy pod przykryciem.
NASTĘPNIE GRUSZKI PRZEWRACAMY
na drugą stronę i kładziemy w tej strefie grilla, w której nie ma żaru.
MARYNATA DO FILETÓW
Do naczynia wsypujemy 1 ostrą papryczkę, drobno pokrojoną (razem z ziarenkami).
3 ZĄBKI CZOSNKU
drobno siekamy, dodajemy do niego niewielką ilość soli i razem rozcieramy, a następnie dodajemy do posiekanej papryczki. LIMONKĘ DOKŁADNIE MYJEMY: i parzymy.
GARŚĆ ŚWIEŻEGO TYMIANKU
drobno siekamy, dodajemy do pozostałych składników.
DO CAŁOŚCI DODAJEMY
skórkę z limonki.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI POLEWAMY
niewielką ilością oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami oraz mniej więcej 30 ml oliwy z oliwek. MIESZAMY.
FILETY Z PIERSI
indyka Filety z piersi indyka myjemy, osuszamy, kroimy na grube plastry i delikatnie rozbijamy je ręką na desce do krojenia.
OBTACZAMY WE WCZEŚNIEJ
przygotowanej marynacie.
CAŁOŚĆ SKRAPIAMY MNIEJ
więcej 35-45 ml sosu sojowego.
MIĘSO INDYKA MARYNUJEMY
nie dłużej niż 20 minut.
FILETY KŁADZIEMY NA
grillu tuż nad żarem i grillujemy z obu stron (przez około 2-3 minuty z każdej strony).
NASTĘPNIE FILETY KŁADZIEMY
w strefie bez żaru i posypujemy je połamanymi kawałkami sera (pozostałą, większą część sera będziemy dodawać do sałaty), zakrywamy grill i chwilę grillujemy.
DRESSING DO SAŁATY
Do pojemnika blendera przelewamy sok wyciśnięty z 1 1/2 limonki oraz resztę sosu sojowego (mniej więcej 10-15 ml), dodajemy kilka suszonych pomidorów wraz z pozostałą w słoiczku oliwą, 1 rozgnieciony ząbek czosnku oraz mniej więcej 30-40 ml oliwy z oliwek.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY ZA
pomocą blendera.
2 OPAKOWANIA MIKSU
sałat przekładamy do miski i polewamy przygotowanym dressingiem. MIESZAMY.
POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ SERA
kruszymy i dodajemy do sałaty.
JAK PODAWAĆ KAWAŁKI
indyka wykładamy na talerz lub deskę do krojenia, kroimy na mniejsze części. OBOK UKŁADAMY: gruszki.
CAŁOŚĆ DEKORUJEMY ŚWIEŻYM
tymiankiem i skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
DANIE PODAJEMY Z
wcześniej przygotowaną sałatą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2256 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
564 kcal
Tłuszcz
27,8 g
Węglowodany
69,4 g
Błonnik
23,3 g
Białko
23,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Botwinka – przepis na zupę z botwiny
Zupa z botwiną to niezwykłe połączenie smaków, które zachwyca już od pierwszej łyżki Ta wiosenna zupa przygotowana z nowalijek, z główną gwiazdą w postaci botwiny, robi się praktycznie sama, a sam proces trwa nie więcej niż 40 minut. Odkryj wraz z nami przepis na najlepszą zupę z botwiny!

Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!

Kotlety sojowe - tradycyjne a'la schabowe
Kotlety sojowe a'la schabowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów, które zachwycają smakiem i konsystencją. Dzięki odpowiedniemu przyprawieniu i smażeniu, stają się chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie delikatne i soczyste w środku. To idealne danie dla wegan i wegetarian, które można podać na wiele sposobów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowa kapusta kiszona
Najlepsza kiszona kapusta to ta zrobiona w domu! Wypróbuj prosty przepis, który zachwyci całą rodzinę!

Babka marmurkowa
Prosta w wykonaniu i niezwykle efektowna w środku. Ta klasyczna babka marmurkowa to coś czego trzeba spróbować!

Bezglutenowe muffinki czekoladowe
Oto przepis dla prawdziwych fanów czekolady. Szybkie w przygotowaniu, lekko wilgotne w środku i przepyszne. Idealnie sprawdzą się jako śniadanie (pierwsze i drugie) lub deser do popołudniowej kawy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Imbirowe skrzydełka z grilla
Złociste skrzydełka z kurczaka przygotowane w orientalnej marynacie na bazie limonki, imbiru oraz papryczek chili.

Mrożone truskawki w syropie waniliowym
Pyszny smak świeżych truskawek przeplatający się z wyjątkową waniliową nutą – całość zamrożona w wygodnych słoiczkach.

„Wegeskrzydełka” z boczniaków – jak z fast foodu
Najbardziej chrupiące i najsmaczniejsze wegańskie „skrzydełka” przygotowane z boczniaków. Gwarantujemy, że mimo stosunkowo niewielkiego dodatku tłuszczu, jedząc je, poczujesz się, jak w restauracji fast food.