Gyros z kurczaka w picie • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwe danie w greckim, świeżym stylu! Gyros z kurczaka w picie z dodatkiem sosu tzatziki i ze świeżymi warzywami przeniesie Cię w słoneczny śródziemnomorski klimat!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY PIERSI KURCZAKA
Piersi kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i oprószamy solą. Do miski wlewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pieprz, sól, wędzoną i słodką paprykę i oregano. Przeciskamy ząbek czosnku przez praskę i dodajemy do marynaty. Marynatę mieszamy, a następnie smarujemy nią kurczaka. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 25 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do miski wlewamy jogurt. Ogórek obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, łączymy z jogurtem. Dodajemy sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Na końcu dodajemy posiekany koperek. Całość mieszamy.
SKŁADAMY PITY
Pod koniec pieczenia kurczaka wkładamy bułki pita do piekarnika, aby się zarumieniły. Cebulę kroimy w krążki, pomidory w plastry. Liście sałaty obrywamy. Upieczoną pierś kurczaka kroimy w plastry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2296,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
574,2 kcal
Tłuszcz
24,8 g
Węglowodany
42,4 g
Błonnik
46,7 g
Białko
46,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś na ostro z pomidorowym ryżem
Niezwykle aromatyczne i delikatne pieczone filety z łososia w domowej przyprawie cajun, podane z pomidorowym ryżem. To wyjątkowa, lekko ostra potrawa, którą przygotujesz w mniej niż pół godziny!

Ciasto stracciatella z truskawkami
Ciasto o najpopularniejszym smaku lodów włoskich – stracciatella! Nie musisz mieć piekarnika, by przygotować ten przysmak! Wypróbuj przepis Pawła!

Omlet francuski z sałatką
Jaki jest omlet francuski? Lekki, puszysty i zawinięty w zgrabny rulon. W dodatku podany z sałatką z serem camembert i klasycznym winegretem może być pysznym i sycącym śniadaniem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Złoty napar z imbiru
Rozgrzewający, wzmacniający napój na chłodne dni - imbir, owoce, miód. Pokochasz ten przepis!

Kotlety z mielonej wieprzowiny à la Robert Burneika
Zrób hardkorowe kotlety mielone, a w trakcie przygotowania ćwicz swoje mięśnie! Sprawdzona receptura Roberta Burneiki!

Włoskie ciasteczka Cantuccini
Jesteś ciekaw, jak smakują ciasteczka cantuccini inspirowane kuchnią włoską? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj je w domu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cukier waniliowo-pomarańczowy
Wyjątkowy cukier waniliowo-pomarańczowy, który świetnie sprawdzi się podczas świąt i nie tylko!

Smażona ryba w sezamie z azjatycką sałatką z ogórków
Oryginalny pomysł na obiad z rybą w roli głównej – filety podane z sałatką ogórkową na bazie chili i sosu sojowego.

Sałatka ziemniaczana z chorizo na ciepło
Sałatka na ciepło, która zawróci w głowie każdemu, kto uwielbia kuchnię w stylu hiszpańskim. To pyszne połączenie sosu z czerwonych warzyw, smażonych ziemniaczków, aromatycznego chorizo i oliwek. Przekonaj się, jak smakuje!