Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj pyszny wieniec drożdżowy według przepisu Pawła Małeckiego. Podaj go z domową konfiturą pomarańczową!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Wyrabiamy ciasto drożdżowe
Podgrzewamy mleko do letniej temperatury. Mąkę przesiewamy do miski. W środku mąki robimy zagłębienie, wlewamy do niego mleko, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką (tylko w środkowej części miski), tak by mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Pieczemy wieniec drożdżowy
Ciasto ponownie zagniatamy i formujemy z niego wałek. Wałek układamy, nadając mu kształt koła, i przekładamy na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia (w środek ciasta można wstawić szklankę). Wieniec smarujemy białkiem, obsypujemy płatkami migdałów i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30-40 minut.
Smażymy konfiturę pomarańczową
Pomarańcze obieramy, filetujemy i kroimy na małe kawałki. Na patelnię wsypujemy cukier, karmelizujemy go, dodajemy pomarańcze i sok, który wyciskamy z pozostałości po filetowaniu. Przez chwilę smażymy. Gdy składniki się połączą, studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4900,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
306,3 kcal
Tłuszcz
7,6 g
Węglowodany
52,6 g
Błonnik
7,4 g
Białko
7,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka z wędlinami iberyjskimi
Wspaniała w swojej prostocie kanapka z wędlinami ibérico, aromatyczną oliwą i świeżą rukolą. Doceń smaki produktów w stylu hiszpańskim w daniu, w którym mają szansę lśnić.

Hiszpańska zupa z soczewicy
Rozgrzewająca, sycąca i w hiszpańskim stylu! Zupa z soczewicy z dodatkiem kiełbasy chorizo to świetne danie na obiad w pierwsze chłodne dni roku.

Szaszłyki z krewetkami i chorizo w cytrusowej marynacie
Te szaszłyki to kulinarna podróż na południe – soczyste krewetki w cytrusowej marynacie i wyraziste chorizo to wspaniałe połączenie smaków, które rozbudza apetyt już od pierwszego kęsa!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chrust
Słynne ciasteczka na bazie staropolskiego przepisu. Złociste, delikatne, kruche, pyszne i nie tylko na tłusty czwartek!

Ciasto kogel-mogel
Lubisz kogel-mogel? Teraz możesz odtworzyć smak tego prostego deseru, przygotowując dwuwarstwowe ciasto na spodzie z herbatników. Zrób je i podziel się z bliskimi wspomnieniami z dzieciństwa!

Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami i cukinią to idealna propozycja na szybki, kolorowy i aromatyczny obiad, który smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. To danie pełne warzyw, a jednocześnie sycące, które świetnie sprawdzi się zarówno solo, jak i w towarzystwie ryżu, kaszy czy ziemniaków. Poznaj sposób na wyśmienite leczo z pieczarkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Prawdziwe souvlaki po grecku
Niech smak Grecji zawita na Twoim stole - wypróbuj przepis na tradycyjne souvlaki podawane z sosem tzatziki.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Zupa meksykańska z mięsem mielonym to idealny pomysł na obiad inspirowany kuchnią odległego kraju. Sycąca, pożywna zupa z dodatkiem mięsa, pomidorów i fasoli dodaje energii na resztę dnia. Odkryjcie nasz genialny przepis na zupę inspirowaną smakami Meksyku!

Pani Walewska na puszystym cieście
Puszyste ciasto, gęsty krem, słodka beza, owoce i migdały – połączenie, które podkreśli wyjątkowość wielu chwil.