Jajka po benedyktyńsku • przepis • składniki • przygotowanie
Jajka na pieczonym toście z szynką i sosem z żółtek to doskonały przepis na pyszne śniadanie.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
KLARUJEMY MASŁO
Do szerokiego garnka wlewamy dużą ilość wody, dodajemy sól i ocet.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
2 jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek (białka wykorzystujemy w inny sposób lub mrozimy do ponownego wykorzystania). Żółtko, musztardę i 1-2 łyżki wody ubijamy na pianę w kąpieli wodnej. Dolewamy cienkim strumieniem letnie masło, mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
GOTUJEMY JAJKA W KOSZULCE
Pozostałe jajka pojedynczo wbijamy do miseczki, a następnie wrzucamy jedno po drugim do gotującej się wody. Gotujemy przez 3-4 minuty, a następnie wyjmujemy i dobrze osączamy (więcej o takim sposobie gotowania jajek przeczytasztutaj).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2408 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
602 kcal
Tłuszcz
50 g
Węglowodany
13,3 g
Błonnik
23,6 g
Białko
23,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Forszmak
Karol Okrasa, przygotowując swój forszmak, inspirował się klasycznym daniem lubelskim. Wzbogacił je jednak o aromatyczny kmin rzymski i kolendrę!

Racuszki na kefirze z owocami
Wspomnienie dzieciństwa w udoskonalonym wydaniu. Ekstremalnie puszyste racuszki z owocami. Spróbuj i przenieś się do najlepszych smaków dzieciństwa!

Serbska zupa fasolowa
Doskonała zupa serbska z fasolą, paprykami w trzech kolorach oraz boczkiem – wypróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Spaghetti alla puttanesca
Makaron spaghetti alla puttanesca to bardzo szybkie i efektowne danie w stylu włoskim, którego nie może zabraknąć na Twoim stole.

Szparagi w sosie beszamelowym
Sezonowe skarby wiosny w nowej odsłonie! Szparagi pod pierzynką z beszamelowego sosu to wyjątkowe, delikatne danie, do którego będziesz wracać.

Musli z gotowanymi gruszkami i ze skyrem
Aromatyczne domowe musli z dodatkiem naturalnego skyru i gruszki gotowanej w soku jabłkowym to idealny przepis do przygotowania na słodkie śniadanie. Koniecznie spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort bezowy ze śliwkami i malinami
Dla fanów bezy i owoców Paweł przygotował pyszny, warstwowy tort. Dla takich słodkości zawsze znajdzie się okazja! Spróbujesz?

Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
Pielmieni to danie uważane za klasyk kuchni udmurckiej i syberyjskiej, które zachwyca swoim wybornym smakiem i różnorodnością. Te małe pierożki, wypełnione aromatycznym farszem (najczęściej mięsnym) podawane z delikatnym sosem, są nieodłączną częścią tradycji kulinarnej Udmurcji, a także innych terenów rosyjskojęzycznych. Jak przyrządzić pyszne pielmieni? Sprawdź nasz przepis!

Czekoladowe jajko z niespodzianką
Mus waniliowy i sos brzoskwiniowy ukryty w czekoladowej skorupce wygląda jak prawdziwe jajko! Zobacz, jak przygotować idealny deser na Wielkanoc!