Ketchup z cukinii • przepis • składniki • przygotowanie
Czy wiesz, że ketchup można zrobić nie tylko z pomidorów, ale również z cukinii? Ta zaskakująca alternatywa zachwyca swoim smakiem i aromatem. Przygotowanie własnego ketchupu z cukinii jest niezwykle proste i wymaga tylko kilku podstawowych składników, które często mamy już w swojej kuchni. Odkryj nasz przepis na pyszny ketchup z cukinii i wykorzystaj sezonową nadwyżkę tego warzywa!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cukinię, jabłka oraz paprykę dokładnie umyj i osusz, a następnie obierz ze skórki. Przekrój je na pół i wydrąż wszystkie pestki oraz nasiona. Cukinię i jabłka zetrzyj na tarce wprost do miski. Cebulę obierz z łupiny.
BLENDUJEMY PAPRYKĘ I CEBULĘ
Zblenduj paprykę, cebulę na drobne kawałki. Wrzuć do miski.
ODSTAWIAMY SKŁADNIKI
Do miski dodaj sól, a następnie wszystko ze sobą wymieszaj i przykryj. Miskę odstaw do lodówki na ok. 2 godziny, aby składniki puściły soki.
GOTUJEMY SKŁADNIKI
Przełóż zawartość miski do garnka i dodaj cukier, a potem zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 20-30 minut, co jakiś czas mieszając.
DODAJEMY OCET I PRZYPRAWY
Do gotującego się ketchupu dodaj ocet oraz resztę przypraw, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj przez następne 10 minut bez przykrycia.
DODAJEMY KONCENTRAT
Dodaj koncentrat do gotowej bazy i wymieszaj. Gotuj przez kolejne 10 minut pod przykryciem.
BLENDUJEMY KETCHUP
Gorący ketchup zblenduj na gładką masę.
PRZEKŁADAMY KETCHUP DO SŁOIKÓW
Gotowy ketchup przełóż do wyparzonych, suchych słoików. Każdy słoik zakręć i odwróć do góry dnem. Przykryj słoiki szmatką i zostaw do całkowitego wystudzenia. Tak przygotowany ketchup jest gotowy do jedzenia, gdy tylko przestygnie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1246,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
207,8 kcal
Tłuszcz
1,6 g
Węglowodany
41,9 g
Błonnik
6,1 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto marchewkowe z polewą pistacjową
Czas na pyszne ciasto marchewkowe z wyśmienitą pistacjową polewą. Wg tego przepisu za pomocą termorobota MC Smart zrobicie ciasto szybko i sprawnie, by już za chwilę cieszyć się jego doskonałym smakiem!

Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem
Ten aromatyczny gulasz to indyjski klasyk. Idealne połączenie warzyw i wyrazistych przypraw sprawi, że z miejsca go pokochasz!

Pasztet z ciecierzycy
Ale pasztet! Oczywiście w nowoczesnym wydaniu – z ciecierzycy, z dodatkiem suszonych owoców i aromatycznych przypraw!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Okrasa łamie przepisy Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem
Kolejny dowód na to, że z kilku prostych składników można stworzyć pyszne danie. Wystarczy kilkadziesiąt minut i gotowe!

Konfitura czereśniowa z nasionami chia
Czereśnie to owoce, których wyczekujemy cały rok! Zobacz, jak zachować ich smak na dłużej, przygotowując słodką konfiturę z nasionami chia!

Burger z kurczakiem w curry na ostro
Pyszny, amerykański hamburger z… kurczakiem. Zobacz, jakie to proste.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gulasz z karkówki
Gulasz z karkówki to klasyka domowej kuchni, która nigdy nie wychodzi z mody. Choć jego przygotowanie może wydawać się czasochłonne, to tak naprawdę większość pracy wykonuje za nas garnek – wystarczy trochę cierpliwości! Jak zrobić smaczny gulasz z karkówki? Odkryj nasz przepis!

Uniwersalna marynata do mięs i warzyw
Szukasz marynaty, która świetnie nadaje się do wszystkiego, co zapragniesz przygotować? Już nie musisz! Ta pyszna marynata z dodatkiem sosu sojowego i miodu odmieni każdy grill i obiad, który przygotujesz.

Pollo con pimiento (pieczony kurczak z papryką i warzywami)
Soczysty kurczak z pieczonymi warzywami będzie doskonałym pomysłem na rodzinny obiad!