Kopytka z dyni • przepis • składniki • przygotowanie
Kopytka z dyni to danie, które łączy w sobie tradycyjną kuchnię polską z nowoczesnym podejściem do gotowania. Delikatna, dyniowa nuta dodaje kopytkom charakteru, czyniąc je idealnym wyborem na jesienny obiad lub kolację. Poznaj nasz przepis na aksamitne kopytka z dyni.

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY DYNIĘ
Dynię umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i połóż na nią dynię, a następnie wsadź do pieca. Piecz warzywo przez 45 minut, a potem wystudź.
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki oczyść, a potem wrzuć do garnka i zalej wodą. Ugotuj na miękko, a potem wystudź.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Dynię obierz ze skóry i pestek, a następnie zblenduj na gładkie puree. Ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków (uzyskasz wtedy większą różnorodność w strukturze składników) wprost do miski. Dodaj dynię, jajko, sól i pieprz, a potem zamieszaj.
DODAJEMY MĄKĘ
Mieszając masę, zacznij dodawać powoli mąkę pszenną, a potem ziemniaczaną. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut do uzyskania gładkiej konsystencji.
FORMUJEMY KOPYTKA
Ciasto podziel na dwie części i z każdej uformuj wałek. Wałek pokrój na kawałki o grubości 3-4 cm lub grubsze.
GOTUJEMY KOPYTKA
Używany wcześniej garnek umyj, a następnie ustaw na kuchence na małym ogniu. Zagotuj w nim wodę, dodaj sól i zamieszaj. Gdy woda będzie wrzeć, dodaj kopytka i gotuj, aż do wypłynięcia na powierzchnię (ok. 2-3 minuty). Odlej trochę wody z gotowania kopytek do kubka, a resztę wylej. Kopytka zostaw na sicie.
ROZPUSZCZAMY MASŁO
W rondlu rozpuść masło, a następnie dodaj liście szałwii. Smaż przez 2-3 minuty, aż masło całkiem się rozpuści i zarumieni. Dodaj wodę odlaną z gotowania kopytek oraz przyprawy, a potem zamieszaj wszystko dokładnie.
DODAJEMY KOPYTKA
Wrzuć kopytka do sosu i zamieszaj. Duś je przez 2 minuty.
PRZEKŁADAMY KOPYTKA NA TALERZE
Gotowe kopytka przełóż na talerze, a następnie zetrzyj na nie odrobinę parmezanu i gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1763,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
440,9 kcal
Tłuszcz
18,9 g
Węglowodany
57,4 g
Błonnik
3,8 g
Białko
11,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto z brzoskwiniami i borówkami
Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje ze świeżymi owocami! Poznaj przepis na drożdżówkę z brzoskwiniami i borówkami!

Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
Truskawki najlepiej smakują z czekoladą, dlatego połączyliśmy te dwa składniki na spodzie z kruchego ciasta!

Karp pieczony w ziołowej panierce
Szukasz nowych pomysłów na wigilijnego karpia? Wykorzystaj przepis Karola na karpia pieczonego w ziołowej panierce i zaskocz bliskich oryginalnym daniem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babeczki waniliowe – przepis
Masz ochotę na coś słodkiego? Postaw na waniliowe babeczki z naszego przepisu! Delikatny aromat wanilii i puszyste ciasto zabiorą Cię w krainę słodkiego uniesienia. Poznaj nasz prosty przepis na muffinki z nutą wanilii!

Szarlotka sypana
Kinga pokaże Wam, jak przygotować najłatwiejszą szarlotkę na świecie! Sukces gwarantowany! Wypróbujecie?

Świąteczne trifle figowo-czekoladowe
Ten warstwowy deser inspirowany kuchnią krajów anglosaskich idealnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz przygotować coś, co łatwo będzie można podzielić między gości. Zasmakuj w figowo-czekoladowej pyszności!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z pitają
Słodko-kwaśna egzotyka w owocowym wydaniu – sałatka z pitają z przepisu Darii idealnie sprawdzi się w roli imprezowego deseru lub przekąski podanej najbliższym.

Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
Wyjątkowa sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki, aromatycznym wędzonym tuńczykiem i odświeżającym dodatkiem cytryny i świeżych ziół. Sprawdź, jak prosto ją przygotować!

Jogurt z miodem i sałatką z moreli
Z jogurtu również możesz przygotować słodki deser! W połączeniu z owocami, bakaliami i miodem smakuje doskonale!