Kurczak tikka masala • przepis • składniki • przygotowanie
Kurczak tikka masala to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni indyjskiej, które znaleźć można w dosłownie każdej restauracji serwującej kuchnię Indii. Aromatyczne przyprawy, kremowy sos pomidorowy i soczyste kawałki kurczaka tworzą danie pełne głębi. Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
115 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Kurczaka myjemy i osuszamy. Potem kroimy go w kostkę o wielkości ok. 2,5 cm i wkładamy do miski. Zalewamy go jogurtem i oliwą.
DODAJEMY RESZTĘ PRZYPRAW DO MARYNATY
Do kurczaka w jogurcie dodajemy wszystkie przyprawy. Czosnek obieramy z łupiny i drobno siekamy, a potem dorzucamy do przypraw. Papryczkę także drobno siekamy i dodajemy do miski. Na sam koniec wyciskamy sok z limonki i wszystko dokładnie mieszamy. Nakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
PODSMAŻAMY KURCZAKA
Wyciągamy kurczaka z lodówki. Nadmiar marynaty zdejmujemy ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy patelnię grillową, a potem obsmażamy na niej kurczaka na średnim ogniu z każdej strony przez 2-3 minuty. Usmażonego kurczaka przekładamy do umytej miski po marynacie.
PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Czosnek oraz cebulę obieramy z łupiny, siekamy i wrzucamy na roztopione w garnku masło. Podsmażamy przez 3-4 minuty, aż cebula się zeszkli.
DODAJEMY POMIDORY I RESZTĘ PRZYPRAW
Do garnka wlewamy pomidory i lekko mieszamy. Dodajemy także wszystkie przyprawy oraz ocet. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty, a potem zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 10 minut, co kilka minut mieszając sos.
DODAJEMY KURCZAKA
Do gotującego się sosu dodajemy podsmażonego kurczaka. Mieszamy wszystko i gotujemy przez kolejne 10 minut, tym razem pod przykryciem. Pod koniec dodajemy śmietanę i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez minutę i ściągamy z kuchenki.
PODAJEMY KURCZAKA TIKKA MASALA
Gotowego kurczaka tikka masala podajemy w misce. Siekamy kolendrę i posypujemy nią kurczaka. Pyszne danie jest gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1329,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
664,6 kcal
Tłuszcz
26,4 g
Węglowodany
31,9 g
Błonnik
7,2 g
Białko
49,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piętrowy tort na 20-lecie Lidla
Co za okazja! 20-lecie Lidla to idealny powód, aby upiec wyjątkowy i pyszny tort. Obejrzyjcie jubileuszowy odcinek i spróbujcie tego połączenia!

Pieczone batony idealne po treningu
Przygotuj domowe batoniki proteinowe, które będą idealną przekąską po treningu. Ciecierzyca, płatki owsiane, suszone owoce i kilka aromatycznych składników sprawią, że zyskasz energię do dalszego działania.

Ryba po japońsku
Ryba po japońsku, czyli ryba w pomidorach z dodatkiem papryki konserwowej i ogórka konserwowego. Danie to łączy w sobie smak umami kojarzący się z kuchnią Dalekiego Wschodu ze smakami znanymi z naszej rodzimej kuchni polskiej. Smażona ryba zatopiona w słodko-kwaśnym sosem z nutą pikantności idealnie sprawdzi się na szybką przekąskę, jak i wigilijny stół. Jak przygotować rybę po japońsku?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Królik z musztardą pieczony w rękawie
Przepis na delikatne i smaczne mięso królika – idealny przepis w menu dla dzieci!

Tradycyjna maczanka krakowska
Tradycyjny przepis na maczankę krakowską autorstwa Roberta Makłowicza to prawdziwy rarytas! Przygotuj to pachnące kminkiem danie, które uważane jest za polskiego kuzyna burgera i zachwyca smakiem każdego, kto go spróbuje.

Sernik z marakują
Sernik z nutą egzotycznej marakui na orzechowym spodzie? Daria Ładocha ma na niego niezawodny przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Roladki z szynki w sosie grzybowym
Soczyste mięso na ziemniaczanym purée polane sosem z suszonych grzybów i owoców. Tradycja w nowoczesnym wydaniu!

Sernik czekoladowy
Pyszny przepis na sernik o czekoladowym smaku według przepisu Pawła Małeckiego!

Szynka drobiowa z szynkowaru
Delikatna szynka zyskuje na charakterze dzięki odpowiednio dobranym przyprawom. Przygotuj ją w szynkowarze i sprawdź, jak smakuje!