Kurczak z chili • przepis • składniki • przygotowanie
Kurczak w wersji na ostrrro! Idealny na rodzinny obiad lub przyjęcie, najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu i warzyw.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE KURCZAKA DOKŁADNIE
myjemy i osuszamy.
Z POZOSTAŁYCH SKŁADNIKÓW
robimy marynatę (mieszamy wszystkie składniki w miseczce).
POWSTAŁĄ MARYNATĄ DOKŁADNIE
nacieramy kurczaka i odstawiamy go w chłodne miejsce co najmniej na 2 godziny (a najlepiej na całą noc).
ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO
180°C, kurczaka układamy piersiami do dołu w naczyniu do pieczenia i polewamy marynatą.
PIECZEMY GO MNIEJ
więcej 1 godzinę i 20 minut.
W TRAKCIE PIECZENIA
kurczaka polewamy płynem, który zbiera się w formie do pieczenia.
PODAJEMY GO Z
ryżem jaśminowym posypanym posiekaną kolendrą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3881,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
970,4 kcal
Tłuszcz
75,3 g
Węglowodany
5,3 g
Błonnik
63,5 g
Białko
63,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Parówki w cieście – pigs in a blanket
Pyszne i puszyste drożdżowe bułeczki z parówką w środku będą świetną przekąską na każdą okazję. Do ich wykonania użyj dowolnych kiełbasek.

Pamuła – zupa owocowa z okrasą
Zaskakująca, tradycyjna zupa owocowa z okrasą. Połączenie dobrze wysmażonego, wędzonego boczku, młodych ziemniaczków i kwaskowatej zupy na pewno zachwyci niejednego smakosza polskiej kuchni!

Pyry z gzikiem
Klasyka kuchni wielkopolskiej w dwóch wersjach – pyry z gzikiem i boczkiem oraz pyry z wegańskim gzikiem i boczkiem z bakłażana. Wypróbuj obie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto tulipan
Efektowne i od lat zdobywające uznanie gości. Ciasto tulipan warto przygotować na szczególną okazję, na przykład na sylwestra. Z przepisem Pawła na pewno Ci się uda!

Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem
Pomarańcza i marchewka idą ze sobą w parze! Zwłaszcza, gdy wylądują razem zamknięte w słoiczku pod postacią pysznej konfitury!

Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi
Lubisz wołowinę? Podejdź do niej z wielką atencją, a ona odwdzięczy się wspaniałym smakiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
Paweł Małecki zdradza przepis na deser swojego dzieciństwa! Zobacz, jak z 3 składników powstaną ciągutki idealne!

Kruche ciasteczka z herbatą
Pachną herbatą, smakują herbatą i wspaniale pasują do popołudniowej herbatki – idealne herbaciane ciasteczka!

Tarta serowa bez laktozy i glutenu
Pyszna i słodka tarta serowa, która będzie idealną słodką przekąską lub deserem dla każdego, kto unika laktozy i glutenu! Przygotuj ją i poznaj nowe oblicze sernika.