Leczo z dynią i warzywami korzeniowymi • przepis • składniki • przygotowanie
Jednym z najlepszych dań na jesień jest leczo. A czy można podkręcić jego jesienny charakter? Oczywiście — za pomocą dyni! Przygotuj to danie i rozkoszuj się ciepłym posiłkiem podczas chłodnych, jesiennych wieczorów.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SIEKAMY WARZYWA
Do misy termorobota MC Smart wkładamy cebulę pokrojoną na ćwiartki oraz czosnek. Uruchamiamy program „rozdrabnianie”/czas:5 sekund / obroty: 6. Następnie zgarniamy składniki ze ścianek szpatułką.
PODSMAŻAMY
Dodajemy olej, uruchamiamy program „przypiekanie” / czas: 5 minut / temperatura: 120°C / obroty: 1 – bez założonej górnej miarki.
DODAJEMY WARZYWA KORZENIOWE I DYNIĘ
Do misy wkładamy pokrojoną w kostkę dynię, marchew, pietruszkę oraz seler. Dodajemy przyprawy: wędzoną paprykę, kumin i tymianek. Dusimy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 5 minut / temperatura: 100°C / obroty w lewo: 1.
DODAJEMY SKŁADNIKI
Dodajemy pomidory z puszki, wlewamy bulion i gotujemy, używając programu „własne ustawienia” / czas: 20 minut / temperatura: 100°C / obroty w lewo: 1. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy jeszcze 5 minut, korzystając z tych samych ustawień.
PODAJEMY DANIE
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy danie posypane świeżą natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
780,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
156,1 kcal
Tłuszcz
3 g
Węglowodany
30,1 g
Błonnik
8 g
Białko
5,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladowa karpatka
Klasyczna karpatka z kakaowym twistem! To ciasto osłodzi każdą okazję, na przykład Dzień Babci i Dzień Dziadka. Słodki poczęstunek połączy pokolenia przy jednym stole i zapewni moc dobrych wspomnień.

Sos kurkowy
Aromatyczny sos kurkowy z cebulką, czosnkiem i śmietaną, idealny do podania z ulubionym kawałkiem mięsa lub makaronem.

Przekąski sylwestrowe
Zbliża się Sylwester, a Tobie marzą się oryginalne przekąski? Wypróbuj przepisy na prosty, ale efektowny poczęstunek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pasta rybna na kanapki
Makrela, łosoś czy halibut? Której ryby użyjesz do przygotowania swojej pasty kanapkowej?

Carpaccio z pomidorów
Latem carpaccio można przyrządzić z pomidorów! Z chrupiącą grzanką i serem kozim będzie doskonałą przekąską!

2 sposoby na krewetki z ananasem
Szukasz sprawdzonego sposobu na krewetki? Wybierz jeden z przepisów Karola i przygotuj krewetki w sosie kokosowo-rumowym: w wersji na ciepło lub na zimno! Pycha!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
Kurczak z warzywami to zawsze dobry pomysł na obiad. Wypróbuj ten przepis i zrób coś naprawdę pysznego dla siebie i swoich bliskich!

Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!

Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
Doskonały pomysł na obiad, brunch lub kolację: kaszotto gryczane z pożywnymi i smacznymi dodatkami. Wypróbuj ten przepis i odkryj smak kaszy na nowo!