Leczo z frankfurterkami • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczne leczo, pełne kolorowych warzyw, frankfurterek i pomidorowego sosu – to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację dla całej rodziny.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie wrzucamy wszystkie pokrojone papryki i smażymy razem przez około 7 minut. W międzyczasie kroimy frankfurterki w plasterki i dodajemy do warzyw. Całość smażymy jeszcze przez 6-8 minut.
GOTUJEMY LECZO
Do podsmażonych składników wlewamy sos pomidorowy Combino Basilico i passatę Baresa. Dodajemy pieczarki – można je również podsmażyć wcześniej ze wszystkimi warzywami, jednak duszone w sosie będą nieco delikatniejsze. Całość doprawiamy wędzoną papryką, ziołami prowansalskimi, cukrem, solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2609,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
652,4 kcal
Tłuszcz
43 g
Węglowodany
41,2 g
Błonnik
10,9 g
Białko
24,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wytrawny pudding chlebowy
Sycąca i pyszna zapiekanka? To właśnie wytrawny pudding chlebowy! Idealny sposób, aby wykorzystać czerstwe pieczywo i stworzyć obiad pełen aromatycznych serów, który trafi w gusta całej rodziny.

Stek z jelenia
Wypróbuj ciekawy przepis na steki z mięsa jelenia! Podaj je jako przystawkę lub wraz z dodatkami na obiad!

Truskawkowe eklerki
Deser z francuskiej cukierni w Twoim domu? Tak! Przygotuj eklerki z Pawłem Małeckim i jego gośćmi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapki z chałki ze śliwkami i orzechami smażonymi w miodzie
Chrupiąca chałka podsmażana z odrobiną cynamonu i podana z dodatkiem twarożku, śliwek i orzechów z miodem. Brzmi jak idealny pomysł na słodkie jesienne śniadanie? To się świetnie składa, bo właśnie taki jest!

Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem
Makaron z aromatycznym sosem pomidorowym podany z podsmażonymi krewetkami tygrysimi to prawdziwa uczta dla zmysłów. Koniecznie spróbuj przygotować to danie!

Wegańska pascha
Czas na wyjątkową, bo w wydaniu wegańskim, wielkanocną paschę. Kasza jaglana, mleczko kokosowe, syrop klonowy, wanilia, bakalie i zero białego cukru. Same pyszności! Sprawdź, jak łatwo ją przygotować, a będziesz mieć pyszny deser na wielkanocny stół.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekana polędwica wieprzowa na białej fasoli
Delikatna polędwica wieprzowa zapieczona z mozzarellą. Smakuje doskonale z dodatkiem białej fasoli.

Drożdżowe bułeczki z lodami
Świeże, domowe drożdżowe bułeczki nadziewane przepysznymi lodami to prawdziwie letni deser lub wyjątkowo słodka przekąska. Skuście się i podajcie lody w zupełnie nowej odsłonie.

Lody truskawkowo-jogurtowe
Lody, które zrobisz w mig! A później tylko musisz poczekać, aż się dobrze zmrożą. Fantastyczna opcja na upalne lato!