Malinowa chmurka matcha • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiąca chałka smażona na maśle, maliny w syropie ze szczyptą pieprzu, a do tego delikatny jak chmurka mus z dodatkiem matchy. Ta propozycja od Karola będzie idealna zarówno jako deser, jak i śniadanie.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY
Wodę zagotowujemy i dodajemy cukier. Gotujemy aż do rozpuszczenia cukru.
GOTUJEMY MALINY W SYROPIE CUKROWYM
Syrop cukrowy wlewamy na patelnię. Z limonki odkrawamy kawałek skórki i siekamy bardzo drobno. Na patelnię dodajemy posiekaną skórkę, sok z limonki i 2 szczypty pieprzu. Gotujemy kilka minut na patelni, aż syrop zgęstnieje. Gdy na jego powierzchni pojawią się bąbelki i syrop zacznie zmieniać kolor, dodajemy maliny. Chwilę razem gotujemy, uważając, by nie rozgotować malin.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Mascarpone przekładamy do jednej miski i rozcieramy z 3-4 łyżkami cukru pudru. Do drugiej miski dodajemy śmietankę i 3-4 łyżki cukru pudru. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z matchą.
SMAŻYMY CHAŁKĘ
Na patelnię dodajemy około 2 łyżek masła i podgrzewamy, aż się rozpuści i lekko zbrązowieje. Chałkę kroimy na kromki i smażymy z obu stron na maśle.
PODAJEMY DANIE
Chałkę przekładamy na talerz, dodajemy maliny w syropie cukrowym i mascarpone ze śmietanką. Gotowe kanapki posypujemy matchą, używając sitka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2772,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1386 kcal
Tłuszcz
72,7 g
Węglowodany
166,5 g
Błonnik
10,9 g
Białko
21,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Udziec z indyka pieczony
Szukasz pomysłu na aromatyczny, soczysty obiad, który zachwyci całą rodzinę? Udziec z indyka pieczony to idealna propozycja — pełen smaku, a przy tym prosty w przygotowaniu! Wystarczy kilka dodatków i odrobina cierpliwości, aby uzyskać mięso o złocistej, chrupiącej skórce i delikatnym, rozpływającym się w ustach wnętrzu. Przekonaj się, jak łatwo stworzyć to pyszne danie!

Piada wraps
Pyszny, prosty i szybki w wykonaniu włoski street food! Wypróbuj przepis Kingi na piada wraps i rozsmakuj się w tej wyjątkowej przekąsce.

Schab z szynką i salsą jabłkową
Niezwykle proste w przygotowaniu, smaczne danie, doskonałe na lekki obiad lub kolację. Warto go spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tortilla de patatas z chorizo i papryką piquillo
Inspirowana tradycyjną hiszpańską kuchnią tortilla ziemniaczana z dodatkiem aromatycznej kiełbasy chorizo i grillowanej papryki piquillo. Wypróbuj nowy przepis na udane śniadanie w iberyjskim stylu!

Łosoś na parze
Jeśli macie ochotę na delikatny i lekki posiłek, to doskonale się składa! Sprawdźcie przepis na łososia na parze przepełnionego aromatem świeżych warzyw, ziół i wyczuwalną kokosową nutą.

Placuszki z kaszy manny
Puszyste, miękkie placuszki z kaszy manny nie tylko dostarczą Ci cennej energii na początek dnia, ale także zaskoczą swoim nietypowym smakiem. Dodatek banana w składzie czyni je jeszcze smaczniejszymi i szczególnie lubianymi przez dzieci! Przygotowanie tych placków nie zajmuje wiele czasu, a efekt z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Poznaj nasz sposób na ten smakołyk!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tortilla de patatas z chorizo i papryką piquillo
Inspirowana tradycyjną hiszpańską kuchnią tortilla ziemniaczana z dodatkiem aromatycznej kiełbasy chorizo i grillowanej papryki piquillo. Wypróbuj nowy przepis na udane śniadanie w iberyjskim stylu!

Skrzydełka w miodzie pieczone
Czy jest coś lepszego niż soczyste, pieczone skrzydełka w słodko-słonej glazurze? Skrzydełka w miodzie to danie, które zachwyca idealnym połączeniem chrupiącej skórki i delikatnego mięsa. Sprawdź, jak zrobić genialne skrzydełka w miodzie z piekarnika!

Zapiekanka z makaronem i kabanosami
Ugotowany makaron w połączeniu z warzywami i kabanosami staje się wyśmienitą zapiekanką! Oczywiście z dużą ilością sera!