Mięsno-serowe empanadas z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Empanadas przypominają nieco pierogi. Poznaj je, wypróbuj przepis i dowiedz się, jak przygotować mięsno-serową przekąskę.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MIKSER FOLIĘ
spożywczą drewnianą łyżkę wałek tarkę okrągłe naczynie z ostrymi brzegami do odciskania ciasta kawałek pergaminu do pieczenia pędzelek do smarowania Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg, góra/dół) Przygotuj wcześniej 5 jajek ugotuj na twardo.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA EMPANADAS
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli.
W MĄCE ROBIMY
zagłębienie, do którego wlewamy oliwę z oliwek.
SKŁADNIKI MIKSUJEMY, STOPNIOWO
dodając do nich wodę.
CIASTO PRZEKŁADAMY NA
deskę do krojenia, ugniatamy rękoma.
Z CIASTA FORMUJEMY
kulkę, którą zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na bok (w temperaturze pokojowej na ok. 30-40 MINUT).
FARSZ NA GŁĘBOKIEJ
patelni podgrzewamy olej rzepakowy.
NA PATELNIĘ WRZUCAMY
posiekane cebule, mieszamy. DODAJEMY MIĘSO: mielone.
SMAŻYMY, MIESZAJĄC MIĘSO
widelcem.
DO PODSMAŻONEGO MIĘSA
mielonego dodajemy posiekane oliwki i doprawiamy słodką czerwoną papryką.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY PRZEZ
2 minuty, co jakiś czas mieszając.
NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONE
w kostkę pomidory oraz 5 łyżek bulionu.
SKŁADNIKI DUSIMY, CAŁY
czas mieszając.
DO PRAWIE ZREDUKOWANEGO
farszu dodajemy posiekane, ugotowane na twardo jajko. MIESZAMY.
FARSZ ZDEJMUJEMY Z
ognia, przekładamy do miseczki.
DO FARSZU DODAJEMY
starty ser manchego, cały czas mieszając.
DO FARSZU WRZUCAMY
posiekaną natkę pietruszki.
PONOWNIE MIESZAMY. DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
FARSZ ODSTAWIAMY DO
wystygnięcia.
EMPANADAS NA BLACIE
posypanym odrobiną mąki rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm.
ZA POMOCĄ OKRĄGŁEGO
naczynia wycinamy z ciasta krążki na pierogi.
KRĄŻKI NIECO ROZWAŁKOWUJEMY,
brzegi smarujemy odrobiną bulionu.
ŚRODEK DELIKATNIE NADZIEWAMY
przestudzonym farszem i zamykamy brzegi.
ZAKLEJAMY, DOCISKAJĄC ZĄBKI
widelca do brzegów pierożka.
PRZYGOTOWANE EMPANADAS UKŁADAMY
na kratce wyłożonej pergaminem i wkładamy na 10 minut do lodówki.
PO WYJĘCIU Z
lodówki pędzelkiem smarujemy wierzch żółtkiem zmieszanym z wodą.
EMPANADAS WKŁADAMY DO
piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na 15-20 minut.
PIECZEMY DO MOMENTU
uzyskania złotego koloru.
SAŁATKA DO MISKI
wlewamy 2 łyżki soku z pomarańczy i 1 łyżkę soku z cytryny, dodajemy niewielką ilość octu winnego.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem, następnie mieszając, dodajemy oliwę.
6 POMARAŃCZY FILETUJEMY,
cytryny kroimy na ćwiartki.
4 UGOTOWANE NA
twardo jajka także kroimy na ćwiartki.
SZALOTKI KROIMY W
piórką, ząbek czosnku siekamy.
JAK PODAWAĆ NA
talerzu układamy miks sałat, na sałacie układamy ćwiartki jajek, segmenty z pomarańczy i cytryny oraz talarki chorizo.
SAŁATĘ POSYPUJEMY PIÓRKAMI
szalotki, posiekanym czosnkiem, dodajemy pokrojoną w paski z szynkę szwarcwaldzkią lub jamón serrano. POLEWAMY SAŁATKĘ SOSEM: winegret.
GORĄCE EMPANADAS UKŁADAMY
na sałatce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4358,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1089,6 kcal
Tłuszcz
58,7 g
Węglowodany
102,3 g
Błonnik
45,5 g
Białko
45,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pomidorowe kluski ziemniaczane z chorizo
Przygotuj domowe pomidorowe kluski ziemniaczane, którym charakteru dodadzą chorizo, papryczka chili i szczypiorek. Koniecznie sprawdź, jak smakują!

Bezglutenowa tarta migdałowa
Proste ciasto bezglutenowe dla fanów kuchni w stylu hiszpańskim? Tarta migdałowa, zwana ciastem pielgrzyma, na pewno sprawdzi się w tej roli. Upiecz ją według przepisu Pawła.

Tarta z kremem katalońskim
Kruche ciasto ze słodkim, śmietankowo-czekoladowym kremem. Smakowity wypiek inspirowany tradycyjnym hiszpańskim deserem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto francuskie ze szpinakiem – przepis
Apetycznie chrupią, a po pierwszym kęsie ujawniają pyszny, szpinakowy farsz! Spróbuj wytrawnych ciasteczek Karola – są idealne na przekąskę lub na szybki lunch!

Frytki z sosem serowym
Potrzebujecie przekąski dla gości albo chcecie coś przekąsić, gdy macie wolne chwile? Mamy pod ręką przepis Kingi na wyśmienite frytki z sosem serowym. Wypróbujcie i przekonajcie się, jakie to proste do przygotowania. Proste, jak te frytki!

Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
Oryginalna sałatka ze smażonym śledziem, jabłkiem, selerem i aromatyczną skórką z pomarańczy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chałka z pistacjami
Delikatna, pełna smaku i aromatu chałka z pistacjowym nadzieniem oraz cytrynową polewą – doskonała na Wielkanoc!

Bezalkoholowy ajerkoniak
Pyszny jajeczny napój o kremowej konsystencji i wyjątkowo słodkim smaku, przyprawiony wanilią i gałką muszkatołową.

Mega muffinki czekoladowe
Wielka babeczka dla wielkich łasuchów, którą upieczesz w kilka chwil. Prosty i pyszny deser o mocno czekoladowym smaku.