Minizapiekanki z ziemniaczkami • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne minizapiekanki z ziemniaczkami, salami i pieczarkami przygotowane na grillu do raclette. Koniecznie wypróbuj ten przepis Karola inspirowany tradycyjną przekąską prosto z Alp!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki w skórkach przekrawamy na pół, smarujemy delikatnie oliwą, układamy wnętrzem do dołu na płycie grillowej i grillujemy przez ok. 5 minut.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Pieczarki kroimy w talarki, a plasterki salami na mniejsze kawałki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. W czasie, kiedy pieczarki i salami się podsmażają, dość drobno siekamy suszone pomidory i dodajemy je na patelnię. Całość smażymy przez ok. 2 minuty. Czosnek bardzo drobno siekamy, dodajemy do przesmażonych pieczarek, salami i pomidorów i dokładnie mieszamy.
ŁĄCZYMY ZIEMNIAKI Z PODSMAŻONYM FARSZEM
Podgrzane na grillu ziemniaki kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Następnie dodajemy przesmażone składniki, ostrą paprykę i dokładnie mieszamy.
KOMPONUJEMY MINIZAPIEKANKI
Farsz do minizapiekanek przekładamy na patelenki do raclette. Sery kroimy w plastry. Każdą patelenkę z farszem przykrywamy różnymi kawałkami sera.
POGRZEWAMY MINIZAPIEKANKI
Gotowe patelenki układamy na płycie grzewczej i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, aż ser się rozpuści.
DEKORUJEMY MINIZAPIEKANKI
Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki, a tymianek siekamy. Minizapiekanki dekorujemy według uznania.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1283,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
320,8 kcal
Tłuszcz
18 g
Węglowodany
24,1 g
Błonnik
2,5 g
Białko
16,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zasmażana młoda kapusta
Zasmażana młoda kapusta z koperkiem, to idealny dodatek do dań na letnie dni. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Kanapki z grilla ze schabem i szparagami
Wyjątkowe kanapki z grillowanymi szparagami, pysznym pieczonym schabem i ciągnącym się serem. Świetne połączenie przy okazji grilla lub na kolację w chłodniejszy, letni wieczór.

Pikantne kulki z morelami
Masa migdałowa w połączeniu z wiórkami kokosowymi i morelami to deser idealny! A do tego prosty i szybki w przygotowaniu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlety mielone z indyka
Kotlety mielone z indyka to pyszne i lekkie danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Mięso z indyka jest delikatne, chude i bogate w białko, co czyni je idealnym wyborem na codzienny obiad dla dzieci i dorosłych. Spróbuj zastąpić mielonymi z indyka tradycyjne kotlety mielone i pozwól sobie na urozmaicenie w kuchni!

Trio sosów do grilla
Trzy sosy, które idealnie sprawdzą się na każdym spotkaniu przy grillu i z każdą potrawą. Przekonaj się, jak łatwo je przygotować.

Cytryny z miodem i rumem
Smakowity i rozgrzewający dodatek do herbaty umili długie jesienne wieczory w gronie najbliższych.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza śniadaniowa na słodko
Słodka pizza śniadaniowa, czyli granola w wyjątkowej odsłonie! Duża liczba świeżych owoców i krótki czas przygotowania to idealne połączenie na rodzinne śniadanie. Sprawdź, jakie to proste!

Dorada faszerowana pastą pomidorową z ryżem i ogórkiem
Doprawiona tymiankiem i pastą pomidorową rybna uczta – nie tylko dla fanów zdrowego odżywiania i dbania o linię.

Medaliony z wędzonego łososia na sałatce z marynowanych szparagów
Szybki pomysł na wykwintną kolację dla dwojga lub propozycja na eleganckie przyjęcie – łosoś w kompozycji ze szparagami.