Mus szarlotkowy • przepis • składniki • przygotowanie
Zamknij smak słodkich jabłek w słoikach i zachowaj go na zimę. Przygotuj własny mus szarlotkowy.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTWANIE JABŁKA OBIERAMY,
pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
PRZEKŁADAMY DO DUŻEGO
garnka i wlewamy sok jabłkowy.
DOPROWADZAMY DO WRZENIA
i gotujemy, aż jabłka będą miękkie.
ZBIERAJĄCĄ SIĘ NA
powierzchni piankę usuwamy łyżką.
ZDEJMUJEMY GARNEK Z
ognia i za pomocą tłuczka rozgniatamy jabłka na gładkie puree.
DODAJEMY CUKIER, PRZYPRAWY
i sok z cytryny.
GARNEK Z POWROTEM
stawiamy na małym ogniu i od czasu do czasu mieszając, gotujemy przez około godzinę.
GOTOWY MUS PRZEKŁADAMY
do wyparzonych słoiczków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3127 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
195,4 kcal
Tłuszcz
0,3 g
Węglowodany
50,4 g
Błonnik
3,2 g
Białko
0,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tosty z gruszkami i serem
Wyraziste składniki zamknięte pomiędzy chrupiącymi kawałkami pieczywa. Taki tost zaspokoi każdy głód.

Ciasto drożdżowe z truskawkami
Świeże ciasto drożdżowe, soczyste truskawki i zapach roznoszący się po całym domu. Oto ciasto, które znajduje się w ścisłej czołówce letnich deserów! Kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami, przywołując wspomnienie podskubywania gorącego ciasta, dopiero co wyjętego z piekarnika. Chcesz odtworzyć tamten smak w swoim domu? Przychodzimy z pomocą dzięki temu oto przepisowi.

Zupa ogonowa
Zupa ogonowa to nieco zapomniana potrawa, która jest prawdziwą kulinarną perełką. Odpowiednio przygotowana zupa z ogonów wołowych zachwyca wyjątkowym smakiem i jego złożonością. Ta potrawa jest przyrządzana od XVII wieku, chociaż jej początków można szukać już w czasach starożytnych. Jak ją zrobić? Poznajcie nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlety sojowe - tradycyjne a'la schabowe
Kotlety sojowe a'la schabowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnych mięsnych kotletów, które zachwycają smakiem i konsystencją. Dzięki odpowiedniemu przyprawieniu i smażeniu, stają się chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie delikatne i soczyste w środku. To idealne danie dla wegan i wegetarian, które można podać na wiele sposobów.

Parzybroda
Znana w wielu częściach kraju parzybroda to zupa z kapustą o ciekawej nazwie i jeszcze ciekawszym smaku. Jest sycąca, prosta i pełna smaków kojarzonych z regionalną polską kuchnią. Spróbuj!

Chili z indykiem
Gulasz w orientalnym stylu? Spróbuj chili z mnóstwem warzyw, mięsem z indyka i jogurtem kolendrowym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dorada faszerowana pastą pomidorową z ryżem i ogórkiem
Doprawiona tymiankiem i pastą pomidorową rybna uczta – nie tylko dla fanów zdrowego odżywiania i dbania o linię.

Wegański budyń z marakują
Deser z dzieciństwa w nowej odsłonie! Kinga przygotowała dla Was budyń jaglany, który zachwyca delikatnością i lekkim, owocowym smakiem.

Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą
Zupa pomidorowa z kiszoną kapustą – odkryj nietypowe połączenie smaków w łatwej w wykonaniu zupie!