Najprostsze naleśniki z serem • przepis • składniki • przygotowanie
Proste i pyszne naleśniki z serem przywołają wspomnienia dzieciństwa! Wypróbuj sprawdzony przepis Pawła na ten klasyczny przysmak – z taką recepturą idealne naleśniki wyjdą każdemu.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI
Mleko przelewamy do wysokiego naczynia. Laskę wanilii rozkrawamy wzdłuż na pół. Nasiona wyjmujemy ostrzem noża i dodajemy do mleka. Dodajemy jajko, sól i część mąki. Miksujemy za pomocą blendera, a gdy składniki się połączą, dodajemy pozostałą część mąki. Ponownie miksujemy na gładkie, jednolite ciasto. Pod koniec miksowania dodajemy rozpuszczone masło. Miksujemy chwilę, aż masło połączy się z resztą składników.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Twaróg łączymy w misce z żółtkami jaj, nasionkami laski wanilii i cukrem. Całość ugniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, aż wszystkie składniki się połączą.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Patelnię rozgrzewamy, wykładamy na nią masło klarowane, a nadmiar masła ściągamy za pomocą ręcznika papierowego. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wlewamy porcję ciasta tak, by rozlało się po całej powierzchni.
NADZIEWAMY I SKŁADAMY NALEŚNIKI
Naleśniki przekładamy kolejno na blat. Wykładamy nadzienie i rozsmarowujemy je równomiernie po całej powierzchni placka, pozostawiając odrobinę wolnego miejsca na brzegach. Naleśniki składamy na pół i ponownie na pół, tak by powstała trójkątna kieszonka z nadzieniem.
PRZESMAŻAMY NALEŚNIKI
Naleśnikowe trójkąty przesmażamy z obu stron na patelni na rozgrzanym maśle klarowanym. Tym razem nie zdejmujemy nadmiaru masła – powinno być go nieco więcej, by naleśniki usmażyły się na złoty kolor.
PODAJEMY NALEŚNIKI
Podsmażone naleśniki zdejmujemy z patelni i wykładamy na talerz. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i świeżymi owocami, np. malinami, borówkami, truskawkami lub jeżynami. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2239,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
373,2 kcal
Tłuszcz
17,7 g
Węglowodany
37,1 g
Błonnik
0,6 g
Białko
20,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
Smakowite płaty śledziowe owinięte boczkiem, a do tego prażona cebulka z jabłkiem i suszonymi owocami – to musi być pyszne!

Makaron i szparagi w kremie z łososia
Wyrazisty smak łososia idealnie skomponowany ze szparagami i sosem śmietanowym zamieni obiad w pyszną makaronową ucztę!

Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
Wypróbuj przepis na ekspresowy bigos z młodej kapusty! To doskonały pomysł na rodzinny obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!

Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Lekka, smaczna i szybka lasagna to świetny pomysł na obiad.

Knedle serowe z morelami
Złoty środek na wszelkie letnie zachcianki. Domowe knedle z morelami. Delikatne, bo z ciasta serowego, słodkie akurat tyle, żeby uszczęśliwić każdego łasucha i na tyle proste, że każdy może je sobie zrobić, gdy przyjdzie ochota.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Piwno-arbuzowy koktajl
Zaskakujące połączenie orzeźwiającego smaku arbuza z klasycznym miodowym piwem to superpomysł na letni koktajl!

Kanapka z jajecznicą - egg drop sandwich
Wypełniona delikatną i puszystą jajecznicą kanapka, która zdobyła niezwykłą popularność w ostatnich miesiącach. Spróbuj tego pysznego śniadania z dodatkiem awokado, szpinaku i szynki z indyka i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Zupa jarzynowa ze smażonymi pierożkami panzerotti
Głęboki smak pomidorów podkreślony smakiem warzyw i przełamany delikatnością pierożków panzerotti. Tę zupę pokochają wszyscy, nie tylko fani południowych smaków!