Naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie
Znudziły Ci się naleśniki na słodko? Wypróbuj przepis Gienia Mientkiewicza na pyszne naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY CIASTO NALEŚNIKOWE
W dużej misce łączymy wodę i mleko. Wbijamy jajko i energicznie mieszamy rózgą. Doprawiamy szczyptą soli. Mąkę dosypujemy stopniowo, mieszamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dolewamy 1 łyżkę oleju. Ciasto odstawiamy na około 30 minut.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Delikatnie natłuszczamy rozgrzaną patelnię olejem. Wylewamy porcję ciasta i smażymy naleśnika z obu stron. Czynność powtarzamy. Gotowe naleśniki odkładamy na bok.
WYKŁADAMY FARSZ NA NALEŚNIKI
Ser oraz cebulę kroimy w kostkę. Pomidory osączamy z oliwy i kroimy w paski. Doprawiamy pieprzem. Całość mieszamy.
OBSMAŻAMY NALEŚNIKI
Rozgrzewamy patelnię, roztapiamy na niej odrobinę masła. Naleśniki obsmażamy krótko z obu stron na złoty kolor. Podajemy skropione oliwą z suszonych pomidorów, przyozdobione listkami świeżej bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2064,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
516,1 kcal
Tłuszcz
25,9 g
Węglowodany
51,6 g
Błonnik
22,4 g
Białko
22,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kotleciki z tofu
Chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i pełne warzyw: takie są kotleciki z tofu według przepisu Kingi. Przygotuj je na obiad lub na szybką przekąskę!

Puszyste ciasto z borówkami
Kakaowe ciasto z borówkami oraz puszystą waniliową pianką zachwyci Twoich gości! Upiecz pyszny placek razem z Pawłem!

Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami
Aromatyczny makaron z sosem z pomidorków koktajlowych i dodatkiem tuńczyka i karczochów. To prosty i szybki obiad, który dzięki kilku wyśmienitym dodatkom zmienia się w wykwintne danie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa pieczarkowa
Spróbuj zupy pieczarkowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole u DG!

Faszerowane łódeczki ziemniaczane
Ziemniaczana klasyka nigdy się nie nudzi! Łódeczki wypełnione doskonałym brokułowo-serowym farszem będą świetnym dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską.

Gulasz z chorizo i krewetkami
W tym gulaszu spotykają się smaki słonecznego południa: chorizo, owoce morza i warzywa, które razem tworzą sycącą i apetyczną całość. Idealna propozycja obiadu w stylu hiszpańskim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańska tarta z malinami
Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!

Muffiny z cukinią, tuńczykiem i serem
Muffiny to nie tylko słodki deser. Spróbuj czegoś nowego i upiecz pyszne babeczki z warzywami.

Fit tarta kokosowo-czekoladowa
Uwielbiasz smak kokosowo-czekoladowych batoników, ale na co dzień wolisz fit desery? Ten przepis będzie dla Ciebie idealny! Przygotuj tę tartę kokosową ze wsparciem termorobota MC Smart.