Naleśniki ze szpinakiem i serem • przepis • składniki • przygotowanie
Naleśniki ze szpinakiem to potrawa, którą zna każdy. Można ją modyfikować na różne sposoby, najczęściej ważną rolę odgrywa tu rodzaj użytego sera. W zależności od typu tego składnika, placki mogą być bardziej lub mniej słone, wyraziste bądź delikatne, lekkie albo sycące. Jeśli chcesz skosztować tego dania w nowej odsłonie, wypróbuj przepis od Kingi Paruzel!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do miski dodajemy jajka, mleko, sól i oliwę. Składniki dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy i również wsypujemy do miski. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Suchą patelnię rozgrzewamy i smażymy na niej naleśniki na złoty kolor z obu stron.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Ser Saint-Félicien kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim szpinak, aż straci na objętości. Następnie doprawiamy go gałką muszkatołową, zmniejszamy ogień i dodajemy ser. Całość mieszamy, aż ser się rozpuści, i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
SKŁADAMY NALEŚNIKI
Na połowę naleśnika nakładamy po 2 łyżki farszu. Następnie składamy go na pół i ponownie na pół. Wszystkie naleśniki składamy tak samo i przypiekamy na suchej patelni. Podajemy je od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2213,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
442,7 kcal
Tłuszcz
21,3 g
Węglowodany
43,2 g
Błonnik
0 g
Białko
18 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mięciutkie rogaliki drożdżowe
Świeże, puszyste i pachnące rogaliki drożdżowe to ten rodzaj wypieków, któremu trudno się oprzeć. Przygotowanie takich rogalików nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać, a z naszym przepisem na pewno Ci się to uda. Gotów na kulinarne przygody? Upiecz mięciutkie, drożdżowe rogaliki wraz z nami!

Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
Oryginalny pomysł na lekki obiad dla całej rodziny – smakowite placuszki z cukinii z kawałkami podsmażanego boczku.

Zupa krem z buraka
Wypróbuj przepis na błyskawiczną zupę krem z buraków z octem balsamicznym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Różowe jajka z kremem chrzanowym
Faszerowane i na różowo zabarwiane: takie jajka wyróżnią się na wielkanocnym stole! Zobacz, jak łatwo przygotujesz krem chrzanowy, który doskonale uzupełni smak ugotowanych na twardo jaj.

Ryż z truskawkami
Ryż z truskawkami to deser, który wzbudza wiele nostalgicznych wspomnień z dzieciństwa. Ten prosty, domowy deser kryje w sobie bogactwo smaków i kolorów, którym trudno się oprzeć. W jaki sposób zrobić idealny ryż z truskawkami? Odkryj nasz sposób na ten przysmak!

Piroshki z wołowiną
Przepyszne i pełne aromatycznego nadzienia piroshki to idealna przekąska lub świetny pomysł na obiad. Naprawdę trudno się oprzeć tym smażonym przysmakom z ciasta drożdżowego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chlebki naan z gorgonzolą i figami
Chlebki naan z figami to danie, które nie tylko idealnie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim doskonale smakuje! Przygotuj je na wieczór z bliskimi, a z pewnością zrobią furorę!

Zielone krokiety z farszem ruskim
Zaskakujące, nieoczywiste i pyszne! Krokiety z farszem z pierogów ruskich, w których kasza jaglana zastępuje ziemniaki, nie tylko zasmakują wszystkim, ale będą powracać do obiadowego menu wyjątkowo często. Spróbuj!

Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
W studenckiej kuchni wszystkie chwyty dozwolone - spróbuj naleśnikowego burrito!