Odrywana wieprzowina • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz, co należy zrobić, by na końcu rozrywana wieprzowina była idealnie soczysta, krucha i aromatyczna.

Czas przygotowania
480 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMARUJEMY MIĘSO PASTĄ KETCHUPOWĄ
Ketchup łączymy z przyprawami. Tak powstałą pastą smarujemy dokładnie mięso, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez całą noc.
DODAJEMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę kroimy w ćwiartki, czosnek obieramy z łupinek. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym dookoła mięsa. Całość szczelnie zakrywamy kawałkiem folii aluminiowej.
PIECZEMY WIEPRZOWINĘ
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 120℃. Pieczemy mięso w niskiej temperaturze przez mniej więcej 8 godzin. Po tym czasie mięso powinno być delikatne i pod wpływem nacisku się rozwarstwiać. Przed pokrojeniem odstawiamy naczynie z mięsem na mniej więcej 15 minut i dopiero po upływie tego czasu kroimy lub rozrywamy mięso za pomocą widelca.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1488,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
372 kcal
Tłuszcz
23,2 g
Węglowodany
17,1 g
Błonnik
2,1 g
Białko
23,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!

Ekspresowa szarlotka w szklankach
Królowa jesiennych ciast, czyli szarlotka, tym razem w ekspresowej wersji! Przygotuj szybką szarlotkę w szklankach i ciesz się smakiem karmelizowanych jabłek, ciasteczek i bitej śmietany!

Dżem z bananów z białą czekoladą
Dżem, że palce lizać! Kusząca słodycz białej czekolady i lekka konsystencja bananów – idealna do naleśników i omletów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szynka gotowana na kanapki
Domowa szynka gotowana to doskonały sposób na smaczny dodatek do kanapek. Przygotowanie jej jest zaskakująco proste, a efekt zachwyca delikatnym smakiem i soczystością. Odkryj nasz przepis na znakomitą domową wędlinę!

Galaretka z kurczaka
Galareta drobiowa to jedno z tradycyjnych polskich dań, które od lat gości na stołach podczas rodzinnych spotkań i różnych uroczystości. Delikatne mięso kurczaka otulone przezroczystą galaretką z warzywami tworzy harmonijną i apetyczną kompozycję smakową. Jak zrobić pyszną galaretę z kurczaka? Poznaj nasz przepis!

Domowe pastrami
Długo wędzone, domowe pastrami z mięsa wołowego nada charakter każdej kanapce! Przygotuj je samodzielnie według przepisu Karola i podaj w burgerze inspirowanym kuchnią Ameryki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik czekoladowy
Pyszny przepis na sernik o czekoladowym smaku według przepisu Pawła Małeckiego!

Śledź w oleju
Śledź w oleju to klasyczny przysmak, które od lat cieszy się popularnością na polskich stołach, szczególnie w okresie świątecznym. Wysokiej jakości śledź, zanurzony w aromatycznym oleju z dodatkiem cebuli, rzodkiewki, ziół i przypraw z naszego przepisu z pewnością stanie się ozdobą każdego stołu. Odkryj, jak zrobić filety śledziowe w oleju!

Bezowa niespodzianka z kremem czekoladowo-orzechowym
Uwielbiacie bezy? Dzisiaj nasz cukiernik pokaże Wam jak przygotować bezową niespodziankę z kremem czekoladowo-orzechowym.