Okrasa łamie przepisy Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem • przepis • składniki • przygotowanie
Kolejny dowód na to, że z kilku prostych składników można stworzyć pyszne danie. Wystarczy kilkadziesiąt minut i gotowe!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE
Folię aluminiową do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dokładnie umyte ziemniaki wraz ze skórką kroimy w plastry grubości 1,5 cm, następnie układamy je na folii wysmarowanej masłem, dokładnie zawijamy i wkładamy do gorącego popiołu w ognisku.
TRZYMAMY 35-40
minut.
DO MISKI PRZEKŁADAMY
śmietanę, pokruszony ser twarogowy, starty na drobnych oczkach ser dojrzewający, posiekany czosnek i cebulę , doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut.
WĘDZONEGO PSTRĄGA OBIERAMY
ze skórki i dokładnie usuwamy z niego ości, aby uzyskać ładne kawałki czystego mięsa.
UPIECZONE ZIEMNIAKI WYJMUJEMY
z folii, okraszamy sosem serowym i kawałkami wędzonego pstrąga.
DOBRA RADA
TAK: przygotowane ziemniaki w folii możemy także upiec w piekarniku, nie tylko w ognisku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1947,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
486,9 kcal
Tłuszcz
30,3 g
Węglowodany
30,4 g
Błonnik
28 g
Białko
28 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa z porów i pieczarek z serem pleśniowym
Zupa z porów i pieczarek z aromatycznym serem pleśniowym rozgrzeje w każdy jesienny wieczór!

Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
Pyszne ciasteczka bez glutenu, bez laktozy i… bez pieczenia! Zobacz, jak przygotować ciasteczka z komosy ryżowej!

Kremowa zupa z kalafiora
Kiedy nie ma czasu na długie godziny spędzone w kuchni, warto postawić na delikatną zupę z kalafiora z dodatkiem sera.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
Wyborny śmietanowy deser – idealny na przyjęcie gości. Podany ze słodkimi morelami kusi nie tylko smakiem, ale i wyglądem!

Hummus z bobu
Zielony, aksamitny i aromatyczny? To musi być hummus wg przepisu Kingi! Przygotuj go na śniadanie lub podaj na imprezie w formie smacznej przekąski!

Cannoli z kremem pistacjowym
Cannoli według przepisu Pawła to deser, którego smak przenosi prosto na słoneczną Sycylię! Przygotuj go i ciesz się kruchymi ciastkami pełnymi delikatnego kremu pistacjowego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
Lekkie, efektowne i łatwe do przyrządzenia danie z rusztu. Delikatny smak łososia i chrupiące warzywa to idealne połączenie.

Mrożona matcha latte
Wyjątkowy smak matchy w połączeniu ze spienionym mlekiem, czyli mrożona matcha latte! To pyszny pomysł na napój idealny na gorący dzień.

Śniadaniowa tostada z chorizo
Inspirowane kuchnią meksykańską pyszne danie śniadaniowe, czyli tostada z chorizo i świeżymi warzywami. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak smakuje!