Omlet ze szpinakiem i szynką • przepis • składniki • przygotowanie
Karol Okrasa serwuje przepis na udany poranek – omlet ze szpinakiem, szynką i kozim serem!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY SKŁADNIKI
Szynkę kroimy w drobną kostkę. Pół ząbka czosnku kroimy w cienkie plastry. Szpinak myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
SMAŻYMY SZYNKĘ
Na patelnię wlewamy olej i chwilę podsmażamy szynkę.
PRZYGOTOWUJEMY OMLET
Na małym ogniu na patelni roztapiamy kawałek masła. Wrzucamy szpinak z częścią czosnku. Odrobinę solimy. Chwilę blanszujemy. Patelnię ściągamy z ognia. Jaja wbijamy do miski i dobrze rozbijamy trzepaczką. Dodajemy sól i biały pieprz.
PODAJEMY OMLET
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy kilka plasterków czosnku i wrzucamy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
949,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
474,9 kcal
Tłuszcz
37 g
Węglowodany
5,1 g
Błonnik
29,3 g
Białko
29,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką
Doskonały w smaku dorsz z kremowym sosem chrzanowym, owinięty chrupiącymi plastrami szynki.

Dwa sposoby na ciasto milionera
Paweł Małecki i jego gość przygotowali ciasto milionera w dwóch wersjach – tradycyjnej i wegańskiej! Poznaj przepisy i dowiedz się także, skąd pochodzi nazwa tego słodkiego ciasta!

Masło czosnkowe
Masło czosnkowe to aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, nadając im wyjątkowego charakteru i niesamowitego zapachu. Intensywny smak czosnku w połączeniu z kremowym masłem stanowi doskonałą bazę do różnych kulinarnych eksperymentów. Takie masło jest niezwykle proste w przygotowaniu, dlatego warto przyrządzić je samemu w domu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Batony bez pieczenia idealne po treningu
Batony proteinowe to idealna przekąska po treningu. Przygotujesz je szybko i bez pieczenia! Wypróbuj przepis Kingi i zobacz, jakie to proste!

Roladki z bakłażana z fetą
Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!

Spaghetti puttanesca
Szybkie spaghetti we włoskim stylu? To musi być spaghetti puttanesca! Przygotujesz je w kilka minut, a jego wyjątkowy smak zostanie z Tobą na długo!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kotlety z tuńczyka z limonkową salsą
Oryginalny pomysł na tuńczyka w roli głównej: pyszne kotleciki podane z salsą z awokado, ostrej papryki oraz limonki.

Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem
Świetny dodatek do dań obiadowych – fasolka z pysznym masełkiem z dodatkiem żurawiny, szczypiorku i otartej skórki z cytryny.

Spaghetti z dynią i borowikami
Szybki, włoski pomysł na obiad? Wyśmienite spaghetti z dynią i borowikami!