Ośmiorniczki z grilla • przepis • składniki • przygotowanie
Odbiegający od tradycji, ale bardzo smaczny pomysł na grilla: kawałki ośmiornicy w marynacie z sosem peri-peri.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE OŚMIORNICE ROZMRAŻAMY
i dokładnie płuczemy.
KROIMY NA MNIEJSZE
kawałki.
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ, ŁĄCZĄC
składniki: przeciśnięty przez praskę czosnek, sos peri-peri, oliwę, sok z cytryny i ketchup.
OŚMIORNICE ZALEWAMY MARYNATĄ
i mieszamy.
ODSTAWIAMY W CHŁODNE
miejsce na co najmniej 2 godziny.
PIECZEMY NA ROZGRZANYM
grillu, najlepiej na specjalnej tacce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
627,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
156,9 kcal
Tłuszcz
6,3 g
Węglowodany
4,8 g
Błonnik
19 g
Białko
19 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem
Inne spojrzenie na łososia, tym razem w rozgrzewającej odsłonie: w marynacie miodowo - musztardowej z imbirem.

Łosoś i jajka pieczone w chlebie
To danie robi wrażenie! Chlebowa zapiekanka z jajkami i delikatną rybą zachwyci smakiem każdego, kto jej spróbuje. Pycha!

Pudding z tapioką i przecierem z guawy
Przecier z guawy jest smacznym uzupełnieniem puddingu z tapioką. Połącz je ze sobą – lekki deser lub drugie śniadanie gotowe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto bostońskie
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki w Twojej kuchni! Przygotuj pomarańczowe ciasto bostońskie wg przepisu naszego cukiernika!

Angielskie muffinki śniadaniowe z serkiem
Nie ma to jak bułeczki śniadaniowe, które przygotujemy samodzielnie! Fantastycznie puszyste muffinki śniadaniowe z twarożkiem to propozycja, którą zapamiętasz na długo!

Kapusta z grzybami — wigilijny klasyk
Czy jest coś bardziej tradycyjnego na świątecznym stole niż aromatyczna kapusta z grzybami? To danie, które od wieków gości w polskich domach, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Nasz przepis na świąteczną kapustę z grzybami to prawdziwa klasyka — spróbuj zrobić go wraz z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cytrynowe Orzeźwienie
Kruchy i orzeźwiający torcik z aromatyczną cytryną i migdałami to idealny dodatek do popołudniowej kawy, nie tyko latem!

Śledź marynowany po mazursku
Karol Okrasa sięga do korzeni kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować doskonałe śledzie w staropolskim stylu.

Wegańska zupa pieczarkowa z czosnkiem
Poznaj przepis Kingi Paruzel na wegańską wersję zupy czosnkowo-pieczarkowej z wegańską śmietaną!