Pesto z liści rzodkiewki • przepis • składniki • przygotowanie
Pesto z liści rzodkiewki to niezwykle interesująca wariacja na temat klasycznego, zielonego pesto. Delikatne liście rzodkiewki świetnie komponują się z oliwą, parmezanem oraz orzeszkami nerkowca. Pesto zrobione z liści rzodkiewki to doskonały przykład na kreatywność współczesnych szefów kuchni, którzy gotują w duchu zero waste. Poznaj prosty przepis na aromatyczne pesto z liści rzodkiewki.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA BAZĘ
Oddziel liście od rzodkiewek i utnij z nich łodygi, a potem wsadź je do sita i starannie umyj. Czyste listki odcedź i osusz. Czosnek obierz z łupiny i wrzuć do moździerza.
UCIERAMY CZOSNEK Z NERKOWCAMI
W moździerzu utrzyj czosnek z orzechami nerkowca. Orzechy możesz poszatkować przed wrzuceniem do moździerza, co nieco przyspieszy proces przygotowywania pesto. Dodaj także liście rzodkiewek i utrzyj na pastę.
DODAJEMY TŁUSZCZ
Do gładkiej masy powoli dodaj oliwę. Po jakimś czasie oliwa powinna stworzyć z resztą składników kremową pastę.
DODAJEMY PARMEZAN I SOK Z CYTRYNY
Do połączonych ze sobą składników zetrzyj parmezan i dodaj sok z cytryny. Całość dokładnie rozetrzyj tłuczkiem.
PRZYPRAWIAMY PESTO
Posmakuj pesto – jeśli jest zbyt mało słone, dodaj do niego soli.
PRZEKŁADAMY PESTO
Przełóż zawartość moździerza do czystego, suchego słoika. Na wierzch wylej ok. 10 ml oliwy z oliwek, a potem zakręć. Tak przygotowane pesto jest gotowe do zjedzenia!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
978,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
244,7 kcal
Tłuszcz
21,5 g
Węglowodany
5,7 g
Błonnik
0,7 g
Białko
8,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto drożdżowe z borówkami
Klasyczne ciasto drożdżowe ze świeżymi borówkami i kruszonką z dodatkiem mąki migdałowej. Wypróbuj ten przepis i ciesz się słodkim smakiem polskiego lata!

Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej
Krem na bazie kaszy jaglanej, maliny i czerwony biszkopt: wegański tort wg przepisu Kingi to uczta dla oczu i podniebienia! A to wszystko w całkowicie roślinnym wydaniu. Spróbujesz?

Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z ziemniakami to mniej klasyczna odsłona tego pysznego dania kuchni polskiej i ukraińskiej. Idealnie sprawdza się zarówno jako codzienny obiad, jak i świąteczna potrawa, wnosząc na stół bogactwo tradycji i aromatu. Poznajcie sposób na tę smaczną zupę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pikantne kulki z morelami
Masa migdałowa w połączeniu z wiórkami kokosowymi i morelami to deser idealny! A do tego prosty i szybki w przygotowaniu.

Cukinia marynowana słodko-kwaśna
Szukasz ciekawego pomysłu na marynowane warzywa? Wypróbuj przepis Kingi na cukinię w słodko-kwaśnej marynacie. To jest pyszne!

Focaccia z airfryera
Focaccia z airfryera to chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku pieczywo we włoskim stylu, które zachwyci każdego, kto go spróbuje.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowane bataty z sosem chimichurri
Słodkie ziemniaki i ziołowo-pikantny sos to idealne zestawienie. Podaj bataty z sosem chimichurri w formie sałatki na ciepło lub potraktuj je jako dodatek do dań z grilla!

Mus z białej czekolady z truskawkami
Lekki, aksamitny mus z białej czekolady z dodatkiem wanilii, zwieńczony świeżymi truskawkami… Ten pomysł na deser brzmi jak marzenie – na szczęście łatwe do spełnienia!

Koktajl proteinowy z masłem orzechowym
Błyskawiczny w przygotowaniu i pełen protein! Właśnie taki jest koktajl waniliowo-orzechowy z dodatkiem suszonych śliwek i płatków owsianych. Koniecznie wypróbuj ten przepis.