Piersi kurczaka w greckiej marynacie z grilla • przepis • składniki • przygotowanie
Szybkie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne mięso drobiowe z orzeźwiającym sosem. Wystarczy kilka chwil i... gotowe!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE DO MISKI
wlewamy sok z 1/2 cytryny.
DO NIEGO DODAJMEY
4 łyżki oliwy z oliwek.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem. MIESZAMY.
MYJEMY I OSUSZAMY
piersi z kurczaka i zalewamy je marynatą.
ODSTAWIAMY W CHŁODNE
miejsce na co najmniej 30 min.
CEBULĘ DYMKĘ, CZOSNEK,
papryczkę chilli (bez pestek) i kolendrę drobno siekamy.
DO JOGURTU GRECKIEGO
dodajemy cebulę dymkę, czosnek, chilli i kolendrę.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI SOSU
dokładnie mieszamy.
PO WYJĘCIU Z
marynaty piersi kurczaka grillujemy po 10 min z każdej strony.
PRZYGOTOWUJEMY KASZĘ KUSKUS
według opisu na opakowaniu.
JAK PODAWAĆ PIERSI
z kurczaka podajemy z kaszką kuskus, polaną greckim sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1841,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
460,4 kcal
Tłuszcz
25,9 g
Węglowodany
7,3 g
Błonnik
47,6 g
Białko
47,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z bakłażana z fetą
Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!

Sałatka ziemniaczana z boczkiem
Szybka sałatka ziemniaczana nie tylko nadaje się doskonale do serwowania podczas imprez, ale również jest świetną propozycją potrawy na piknik czy grill ze znajomymi! Przepis Kingi czeka na Ciebie!

Ciasto jogurtowo-bananowe ze śliwkami
Niezwykle proste ciasto jogurtowo-bananowe, do którego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Wypróbuj przepis i sprawdź, jak smakuje ten wypiek z dodatkiem śliwek i migdałów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
Jak odmienić tradycyjne ziemniaki? Przygotowując je po grecku! Ze szpinakiem i serem feta smakują fenomenalnie.

Ekspresowa pizza domowa
Karol Okrasa zna przepis na ekspresową pizzę! Na chrupiącym spodzie, z gęstym sosem pomidorowym z nutą bazylii i oczywiście dużą porcją mozzarelli.

Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią
Chrupiący podpłomyk z dodatkiem sera koziego z anyżkowym koprem włoskim i brzoskwinią! To zaskakujące połączenie, ale przepyszne!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety
Zupa w prawdziwie greckim stylu! Świetna alternatywa dla tradycyjnej pomidorówki, a zarazem doskonały pomysł na obiad.

Pani Walewska na puszystym cieście
Puszyste ciasto, gęsty krem, słodka beza, owoce i migdały – połączenie, które podkreśli wyjątkowość wielu chwil.

Pierogi z suszonymi śliwkami
Słodkie smaki i świąteczne aromaty połączą się w pierogach Pawła! Sprawdź, jak przygotować śliwkowe nadzienie i migdałową okrasę!