Polędwiczki z piersi indyka z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Gotowane na parze polędwiczki z piersi indyka podane z soczystymi warzywami i kuskusem perłowym. Proste w przygotowaniu i lekkie danie, które świetnie sprawdzi się na obiad w tygodniu i nie tylko.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY INDYKA
Do pojemnika miksującego przekładamy pietruszkę, dodajemy szczyptę soli i wlewamy oliwę. Całość rozdrabniamy,używającprogramu„własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 7. Tak przygotowaną marynatą smarujemy polędwiczki z indyka.
GOTUJEMY POLĘDWICZKI Z PIERSI INDYKA NA PARZE
Pierś indyka przekładamy do nasadki do gotowania na parze. Do umytego pojemnika miksującego wlewamy 2 litry wody i wsypujemy 2 łyżeczki soli. Nasadkę do gotowania na parze układamy na pojemniku miksującym i gotujemy indyka,wykorzystującprogram„gotowanie na parze” / temperatura: 120°C / czas: 10 minut / obroty: 1.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Gdy mięso się gotuje, brokuł dzielimy na różyczki, marchewki przekrawamy wzdłuż na pół, a brukselkę po prostu na pół. Tak przygotowane warzywa układamy na dodatkowym wkładzie do gotowania na parze.
GOTUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Po 10 minutach gotowania indyka, ostrożnie zdejmujemy nasadkę do gotowania na parze. Do pojemnika miksującego wkładamy wkład do gotowania (tzw. koszyczek) z kuskusem perłowym. Następnie na pojemnik miksujący ponownie nakładamy nasadkę do gotowania na parze wraz z wkładem z warzywami. Całość przykrywamy pokrywą i ponownie gotujemy,używając programu „gotowanie na parze” / temperatura: 120°C / czas: 10 minut / obroty: 1.
PODAJEMY DANIE
Wszystkie składniki ostrożnie wyjmujemy z przyrządów do gotowania. Indyka kroimy w plastry i podajemy z porcją kuskusu oraz warzyw. Gotowe danie możemy skropić oliwą lub palonym masłem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1588,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
794,3 kcal
Tłuszcz
19 g
Węglowodany
110,3 g
Błonnik
19 g
Białko
71,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Naleśniki z syropem kawowym
Na śniadanie, lunch, deser! Wypróbuj przepis Okrasy na naleśniki z syropem kawowym!

Zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni
Gęsta zupa o intensywnym aromacie, wzbogacona ziołami i pestkami dyni. Ciekawy pomysł na tradycyjne polskie danie.

Gryczane pierogi z bobem
Wykorzystaj w pełni sezon na bób i podaj te pyszne nasiona w całkiem nowy sposób! Przepis Karola na pierogi z bobem i parmezanem pozwoli Ci przygotować pyszny letni obiad dla całej rodziny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gnocchi z ricotty
Delikatne gnocchi z sera ricotta podane z aromatycznym i mocno usmażonym guanciale to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację we włoskim stylu. Sprawdź, jak smakują!

Kolorowe ciasteczka owsiano-czekoladowe
Szybki i łatwy przepis na słodki przysmak. Na kruche, pachnące masłem i czekoladą ciasteczka skusi się niejeden łasuch.

Kanapka z pastrami
Sprawdź, jak smakuje klasyk przekąsek w stylu nowojorskim: club sandwich, kanapka z pastrami! Dzięki przepisowi Karola wszystkie jej warstwy złożą się na niepowtarzalny smak!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona owsianka z airfryera
Pieczona owsianka z airfryera z dodatkiem rabarbaru, czyli pyszny pomysł na śniadanie. Skuś się na przygotowanie tego przepisu i ciesz się wspaniałym śniadaniem na ciepło lub na zimno.

Chinkali z mięsem
Specjał kuchni gruzińskiej w Twojej kuchni! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne pierożki chinkali nadziewane aromatycznym mięsem z kolendrą!

Wegetariański bowl w stylu japońskim
Pyszny bowl z tofu w marynacie azjatyckiej z dodatkiem słodkiego mango, lekko pikantnego sosu i orzechów nerkowca. Wypróbuj ten świetny przepis na danie w stylu japońskim!