Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich • przepis • składniki • przygotowanie
Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MLEKO
dobrze schłódź w lodówce.
PRZYGOTUJ SITKO TARKĘ
wałek pierścień cukierniczy do wykrawania ciasta 2 kawałki papieru pergaminowego moźdźierz frytkownice ręcznik papierowy Ciasto Z cytryny ścinamy cienką warstwę skórki (bez białej cześci) i przekładamy do rondelka.
ZALEWAMY WODĄ, DODAJEMY
masło, całość zagotowujemy.
WYJMUJEMY SKÓRKĘ Z
cytryny, dodajemy mąkę przesianą przez sitko, szczyptę soli i mieszając chwilę podgrzewamy masę (wysuszamy ciasto).
CIASTO PRZEKŁADAMY DO
naczynia z niewielką ilością mąki na dnie, posypujemy je delikatnie mąką po wierzchu, studzimy.
FARSZ W ROZGRZANEJ
na patelni oliwie rozpuszczamy masło.
DODAJEMY POSIEKANĄ CEBULKĘ
i po chwili drobno posiekany czosnek.
SMAŻYMY 1,5-2
minuty.
DODAJEMY MIĘSO, POSIEKANY
tymianek, doprawiamy solą oraz pieprzem.
SMAŻYMY CO CHWILĘ
mieszając, na koniec dodajemy pomidor pokrojony w drobną kostkę, smażymy minutę, studzimy.
PORTUGALSKI BESZAMEL MASŁO
rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i smażymy około 2 minuty (nie brązowimy mąki).
CAŁY CZAS MIESZAJĄC
dodajemy mleko.
SOS ZDEJMUJEMY Z
ognia, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy ser starty na tarce o drobnych pczkach. STUDZIMY. BESZAMEL ŁĄCZYMY Z: farszem.
Z CIASTA FORMUJEMY
20 kuleczek, wałkujemy je na okrągłe placuszki.
ZA POMOCĄ PIERŚCIENIA
cukierniczego (można użyć szklanki o ostrej krawędzi) wykrawamy z ciasta okrągłe rissois.
NA KAŻDY NAKŁADAMY
farsz i sklejamy jak pierogi.
PANIERKA ROZTRZEPUJEMY JAJA,
doprawiamy solą i pieprzem.
KAŻDY PIEROŻEK OBTACZAMY
w jajku oraz tartej bułce.
SAŁATKA KAWAŁEK PAPIERU
pergaminowego nakładamy na patelnię (bez tłuszczu), na pergamin układamy plasterki szynki serrano, przykrywamy drugim kawałkiem pergaminu i dociskamy ciężkim naczyniem (drugą patelnią).
SMAŻYMY OKOŁO 4
minuty do uzyskania chrupkości.
ZDEJMUJEMY Z PATELNI,
studzimy.
DO ROZGRZANEJ NA
patelni oliwie dodajemy posiekany tymianek, cebulę pokrojoną w piórka i orzechy rozdrobnione w moździerzu.
SMAŻYMY 2-3
minuty.
DODAJEMY OCET, DOPRAWIAMY
solą oraz pieprzem.
PRZEKŁADAMY DO CZYSTEGO
naczynia i od razu dodajemy rukolę. MIESZAMY.
ROSSOIS SMAŻYMY WE
frytkownicy z olejem rozgrzanym do 170°C.
PO UZYSKANIU ZŁOTEGO
kolory wykładamy je na papierowy ręcznik.
NA TALERZU UKŁADAMY
sałatkę z rukoli, na wierzchu wykładamy rissois, dookoła kładziemy chipsy z szynki serrano.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4013,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1003,4 kcal
Tłuszcz
61,2 g
Węglowodany
77,5 g
Błonnik
5,6 g
Białko
39,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Stek z bakłażana BBQ z humusem z bobem i wegańskim allioli
Czas na wegańską ucztę! Stek z bakłażana z delikatnym hummusem i wegańskim allioli możesz podać jako wspaniały lekki obiad. Sprawdź przepis i zaskocz domowników lub swoich gości.

Wieniec drożdżowy z łososiem i mascarpone z gorgonzolą
Puszysty i miękki wieniec drożdżowy zapleciony z aromatycznym wędzonym łososiem oraz mascarpone z gorgonzolą. Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się świetnym smakiem.

Ciecierzyca zapiekana w sosie marinara
Proste i szybkie w przygotowaniu danie, które łączy w sobie włoskie smaki i sycącą ciecierzycę. To świetny pomysł na obiad, w którym nie użyjesz mięsa!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe
Pachnące ciasteczka z dodatkiem orzechów, wanilii i cynamonu. Sięgaj po nie, kiedy chcesz, i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Etiopski gulasz z kapusty
Doskonałe bezmięsne danie jednogarnkowe – połączenie warzyw z aromatycznymi przyprawami: kuminem rzymskim i kurkumą.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chicken parmigiana — kurczak po parmeńsku
Chicken parmigiana to nietypowe danie, które łączy soczystego kurczaka w chrupiącej panierce z aromatycznym sosem pomidorowym i roztopioną mozzarellą. Choć wywodzi się z włoskiej tradycji kulinarnej, to powstało w Stanach Zjednoczonych. Poznaj przepis na tę prostą i niezwykle smaczną potrawę!

Bitki wieprzowe
Bitki wieprzowe to klasyk kuchni, który znany jest i ceniony na całym świecie. Tę potrawę można przygotować na wiele różnych sposobów — duszone w sosie własnym, śmietanowym czy grzybowym. W każdej postaci smakują doskonale! Jak przyrządzić pyszne bitki wieprzowe? Sprawdź nasz przepis na to pyszne danie.

Sernik z brzoskwiniami
Jeśli szukasz przepisu na pyszny i lekki deser, nasz sernik z brzoskwiniami, kruszonką, bezową pianką i lukrem to idealna propozycja. Delikatny sernik, soczyste brzoskwinie i chrupiąca kruszonka tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Całość dopełnia lekka, puszysta pianka bezowa oraz słodki lukier. To pozycja, której koniecznie musisz spróbować!