Potrawka z kurczaka z fasolą • przepis • składniki • przygotowanie
Fasola, smażony boczek i kurczak skąpane w aromatycznym sosie curry. Pyszna angielsko-indyjska kompozycja smaków.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ DUŻE NACZYNIE
żeliwne lub żaroodporne tarkę Przygotowanie Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju.
NA ROZGRZANYM OLEJU
smażymy boczek pokrojony na mniejsze kawałki.
DO PODSMAŻONEGO BOCZKU
dodajemy marchewkę pokrojoną w duże, podłużne kawałki.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY PRZEZ
4-5 minut, następnie przekładamy do naczynia żeliwnego za pomocą łyżki (tak żeby na patelni pozostał tłuszcz).
DO NACZYNIA Z
boczkiem i marchewką dodajemy niewielką ilość wody.
PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ I
dusimy na bardzo małym ogniu.
KURCZAKA MYJEMY, OSUSZAMY
a następnie porcjujemy tak, by uzyskać piersi z częścią skrzydełek, udka, podudzia i skrzydełka.
KAWAŁKI KURCZAKA DOPRAWIAMY
solą i mielonym, białym pieprzem.
NA TEJ SAMEJ
patelni, na której smażony był boczek z marchewką, smażymy kawałki kurczaka najpierw od strony skóry przez 2-3 minuty, następnie przez 2-3 minuty z drugiej strony.
PODSMAŻONE KAWAŁKI KURCZAKA
zdejmujemy z patelni na talerz.
NA PATELNIĘ, NA
której smażyliśmy kurczaka, wrzucamy curry, ostrą paprykę w proszku i świeży, obrany imbir starty na tarce o drobnych oczkach.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY NA
małym ogniu.
NA PATELNI Z
przyprawami ponownie smażymy wcześniej podsmażone kawałki kurczaka, następnie dodajemy pomidory pelati, skórkę z limonki, odrobinę soli i pieprzu.
KURCZAKA Z POMIDORAMI
chwilę smażymy, następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na marchewce i boczku, dodajemy niewielką ilość wody, całość zalewamy mleczkiem kokosowym.
GOTUJEMY NA MAŁYM
ogniu i redukujemy, czyli gotujemy ok. 40 MINUT NA: wolnym ogniu.
DO POTRAWKI DODAJEMY
fasolę odcedzoną z zalewy, kolendrę oraz delikatnie układamy zblanszowane wcześniej różyczki brokułu.
CAŁOŚĆ POSYPUJEMY POSIEKANĄ
ostrą papryczką i chwilę gotujemy, nie mieszamy.
NA TALERZ WYKŁADAMY
kawałki kurczaka, obok kurczaka układamy ugotowane warzywa.
KURCZAKA Z WARZYWAMI
polewamy sosem na bazie curry i mleczka kokosowego.
DEKORUJEMY PLASTERKAMI PAPRYCZKI,
posypujemy listkami świeżej kolendry. CAŁOŚĆ SKRAPIAMY SOKIEM: z limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5187,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1296,8 kcal
Tłuszcz
92 g
Węglowodany
38,1 g
Błonnik
79,9 g
Białko
79,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kebab z karkówki z grilla i sos z pieczoną papryką
Wyjątkowy kebab z mięsa z karkówki, przekładanego aromatycznym, wędzonym boczkiem przygotowany na grillu, z dodatkiem surówki i sosu z pieczonej papryki. Nie możesz przegapić tego przepisu!

Chlebki naan z gorgonzolą i figami
Chlebki naan z figami to danie, które nie tylko idealnie prezentuje się na stole, ale przede wszystkim doskonale smakuje! Przygotuj je na wieczór z bliskimi, a z pewnością zrobią furorę!

Kaszotto z warzyw korzeniowych
Porcja warzyw i pożywnej kaszy w wyjątkowo smacznym daniu! Wykorzystaj przepis Karola na kaszotto warzywne i przygotuj wartościowy, roślinny obiad z prostych składników!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szarlotka dyniowa
Idealne ciasto na jesienne wieczory. Niezwykle aromatyczne i pyszne, zaczaruje podniebienie i wypełni zapachem cały dom.

Sos barbecue - przepis na domowy sos
Sos barbecue to doskonały dodatek do dań z grilla, mięs i kanapek. Przygotuj go w wersji domowej, wykorzystując sekretny składnik i przepis Karola Okrasy!

Moczka — śląska zupa wigilijna na słodko
Moczka to tradycyjna śląska zupa wigilijna, która wyróżnia się swoim słodkim, korzennym smakiem i bogatą zawartością suszonych owoców oraz piernika. Przygotowywana jest z namoczonego piernika i podawana podczas świątecznej kolacji, będąc jednym z charakterystycznych dań śląskiego stołu. Jak ją zrobić? Odkryj nasz prosty przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chlebek bezglutenowy, ryżowy
Lekki, smaczny i pełen ziaren – bezglutenowy chlebek z mąki ryżowej. Przygotuj ciasto według przepisu Darii i patrz, jak rośnie!

Kołacz z białym serem
Kołacz, czyli ciasto drożdżowe wypełnione masą twarogową z nutą wanilii. Koniecznie oprószone cukrem pudrem, z przepisu Pawła Małeckiego!

Golonka indyka w sosie musztardowym
Chrupiąca skórka i kruche mięso to podstawy idealnej golonki! Podana z sosem musztardowym smakuje wyśmienicie!