Quesadilla z chorizo • przepis • składniki • przygotowanie
Pełna sera i chorizo quesadilla, która dzięki dodatkowi jajek będzie idealnym pomysłem na śniadanie. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak smakuje to połączenie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY CHORIZO I SER
Chorizo kroimy w plastry i układamy je na suchej patelni. Następnie kiełbasę posypujemy tartą mozzarellą tak, aby ser całkowicie przykrył plasterki kiełbasy. Całość smażymy na minimalnym ogniu, aż ser się roztopi i stworzy swego rodzaju placek.
DOPRAWIAMY JAJKA
Do miski wbijamy jajka, doprawiamy je solą i pieprzem i delikatnie roztrzepujemy.
PODSMAŻAMY JAJKA
Roztrzepane jajka wylewamy na roztopiony ser i układamy na nich tortillę. Całość przykrywamy i smażymy na minimalnym ogniu przez ok. 5 minut.
PODAJEMY QUESADILLĘ
Po podsmażaniu jajek z patelni zdejmujemy pokrywkę i smażone danie obracamy na drugą stronę. Następnie tortillę składamy na pół, tak, aby chorizo znalazło się w jej wnętrzu. Quesadillę podajemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
938,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
469,2 kcal
Tłuszcz
30,4 g
Węglowodany
17,7 g
Błonnik
0 g
Białko
27,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka Waldorf w lżejszej odsłonie
Nowojorski klasyk w Twoim sałatkowym menu? Oto on! Dzięki Kindze zyskujesz przepis, do którego chętnie będziesz wracać, gdy najdzie Cię apetyt na połączenie warzyw i owoców.

Cukinia w cieście naleśnikowym
Lubisz cukinię i naleśniki? Koniecznie wypróbuj więc przepis Darii na plastry tego pysznego warzywa smażone w naleśnikowym cieście!

Udziec z indyka pieczony
Szukasz pomysłu na aromatyczny, soczysty obiad, który zachwyci całą rodzinę? Udziec z indyka pieczony to idealna propozycja — pełen smaku, a przy tym prosty w przygotowaniu! Wystarczy kilka dodatków i odrobina cierpliwości, aby uzyskać mięso o złocistej, chrupiącej skórce i delikatnym, rozpływającym się w ustach wnętrzu. Przekonaj się, jak łatwo stworzyć to pyszne danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Minizapiekanki z ziemniaczkami
Pyszne minizapiekanki z ziemniaczkami, salami i pieczarkami przygotowane na grillu do raclette. Koniecznie wypróbuj ten przepis Karola inspirowany tradycyjną przekąską prosto z Alp!

Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
Smakowite płaty śledziowe owinięte boczkiem, a do tego prażona cebulka z jabłkiem i suszonymi owocami – to musi być pyszne!

Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
Połączenie polskiej tradycji z włoskim smakiem – wypróbuj przepis Okrasy na kotlety z serem pleśniowym, szpinakiem i suszonymi pomidorami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Nektarynkowe lody sernikowe
Błyskawiczne w przygotowaniu lody z dodatkową dawką protein. Naprawdę ciężko się oprzeć temu pysznemu połączeniu nektarynki z limonką!

Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
Inspirowane kuchnią grecką pyszne kofty z mielonej wołowiny to świetny pomysł na obiad! Zwłaszcza jeśli podasz je z chlebkami pita, świeżymi warzywami i ajwarem.

Sałatka z bazylią, jogurtem i smażonymi morelami
Miks sałat podany ze słodkimi smażonymi morelami, polany lekko słonym sosem jogurtowym z kawałkami pistacji. Idealna propozycja na wakacyjny piknik.