Ryż z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Ryż z truskawkami to deser, który wzbudza wiele nostalgicznych wspomnień z dzieciństwa. Ten prosty, domowy deser kryje w sobie bogactwo smaków i kolorów, którym trudno się oprzeć. W jaki sposób zrobić idealny ryż z truskawkami? Odkryj nasz sposób na ten przysmak!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO GOTOWANIA
Do garnka wrzuć masło, a następnie delikatnie je rozpuść. Dodaj mleko i zamieszaj. Po chwili wrzuć także ryż (jeśli korzystasz z takiego z torebki, rozetnij torebkę i wsyp ryż do garnka luzem).
GOTUJEMY RYŻ
Zagotuj mleko z dodatkami oraz ryżem i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Ryż powinien się w tym czasie rozgotować.
DODAJEMY CUKIER I CUKIER WANILIOWY
Pod koniec gotowania ryżu wsyp do garnka cukier i cukier waniliowy i zamieszaj. Pozwól im się całkiem rozpuścić. Gotuj całość jeszcze przez 5 minut. Pilnuj, aby ryż się nie przypalił i często go mieszaj.
PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI
Truskawki wsyp na sitko, a potem umyj pod bieżącą wodą i pozbaw je szypułek. Pozostaw owoce do wyschnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Truskawki przekrój na pół, a następnie rozgnieć je widelcem. Dodaj cukier i porządnie wszystko wymieszaj. Sitko umyj.
SERWUJEMY RYŻ
Ugotowany ryż wyciągnij z garnka. W garnku powinna zostać minimalna ilość płynu, ryż powinien być kleisty. Przełóż ryż do miseczek, a potem polej go sosem zrobionym z truskawek i gotowe! Ryż możesz dodatkowo ozdobić świeżymi truskawkami i laską wanilii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1140,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
285 kcal
Tłuszcz
10,8 g
Węglowodany
40,1 g
Błonnik
2,5 g
Białko
7,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sos beszamelowy
Doskonały sos na bazie mleka, mąki i masła, który idealnie pasuje do dań makaronowych lub mięsnych.

Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana
Wypróbuj przepis na połączenie idealne: kurczak z aromatycznym tymiankiem oraz wykwintne clafoutis z bakłażana.

Śmietanowiec z galaretką
Szukasz przepisu na ciasto bez pieczenia? Wypróbuj pyszny śmietanowiec Pawła, w którym zatopione są kostki malinowej galaretki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
Popularne danie w stylu włoskim, przyrządzone z plastrów mięsa, szynki parmeńskiej i aromatycznej szałwii, a do tego pyszne dodatki.

Domowa ice tea z nektarynek
Poznaj przepis na orzeźwiającą, domową, mrożoną herbatę o smaku nektarynek. Gwarantujemy, że pokochasz ten napój!

Potrawka z purée ziemniaczano-selerowym w kształcie bałwanków
Szukasz pomysłu na zimowy obiad, który przyciągnie uwagę Twojego dziecka i pobudzi jego wyobraźnię? Przygotuj purée w formie bałwanków, aby zachęcić je do jedzenia i stworzenia historii o bałwankowej krainie w potrawce.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chrupiące skrzydełka z airfryera
Niezwykle chrupiące skrzydełka z airfryera w aromatycznym i lekko pikantnym sosie w stylu azjatyckim. To idealny pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad.

Ryba z piekarnika
Ryba z piekarnika to danie, które cechuje prostota przygotowania i wyjątkowy smak. Pieczona ryba jest doskonałą opcją dla osób ceniących sobie pożywną kuchnię, która nie jest pozbawiona smaku. W jaki sposób przyrządzić soczystą rybę o niesamowitym aromacie? Sprawdź nasz przepis!

Chili z indykiem
Gulasz w orientalnym stylu? Spróbuj chili z mnóstwem warzyw, mięsem z indyka i jogurtem kolendrowym!