Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ • przepis • składniki • przygotowanie
Sałatki nigdy się nie znudzą, jeśli będą wyjątkowe! Ta właśnie taka jest. Połącz warzywa z genialnym dressingiem BBQ i ciesz się smakami letniego grillowania!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY I UKŁADAMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Pomidorki przekrawamy na pół i układamy na brzegu szerokiego talerza. Obok pomidorków, idąc po okręgu, układamy ogórek, cebulę i paprykę pokrojone w kostkę, suszone pomidory pokrojone w paseczki, drobno posiekaną natkę pietruszki i ciecierzycę odsączoną z zalewy.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Nerkowce odsączamy z wody na sitku. Dodajemy pozostałe składniki dressingu i miksujemy całość za pomocą blendera ręcznego lub w naczyniu rozdrabniacza.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Dressing BBQ przekładamy do miseczki. Tuż przed podaniem polewamy warzywa dressingiem i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2073,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
518,3 kcal
Tłuszcz
20,7 g
Węglowodany
73,1 g
Błonnik
16,5 g
Białko
16,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karmelizowana cebula
Karmelizowana cebula to niezwykle aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, a jej przygotowanie wymaga jedynie trochę cierpliwości. Delikatnie słodka, miękka i pełna głębokiego smaku cebula świetnie komponuje się z mięsem, burgerami, kanapkami czy serami. Poznajcie nasz przepis!

Pastrami po filadelfijsku
Macie wolne 15 minut? Tak? To poznajcie prosty oraz szybki przepis Kingi na pastrami po filadelfijsku. Poczujcie północnoamerykańskie smaki i aromaty. Gotowi? Czas start!

Wegańskie hot dogi z soczewicy
Przygotowane z soczewicy wegańskie kiełbaski w połączeniu z pysznymi dodatkami z pewnością przypadną do gustu wszystkim wielbicielom fast foodu i nie tylko. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łosoś zapiekany z musem z porów i sera
Delikatny i aromatyczny łosoś zapiekany pod musem z porów i gorgonzoli z mascarpone i pistacjami to wyjątkowy pomysł na danie, jak z restauracji.

Sałatka z pomelo
Zaskakująca sałatka zawierająca cytrusy? Najlepsza będzie taka z orzeźwiającym pomelo, słodkimi płatkami kokosa i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi.

Ciastka z grzybami
Delikatne i chrupiące ciastka, wypełnione pysznym farszem grzybowym to pomysł na przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na święta. Spróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jabłka grójeckie pod jaglaną kruszonką
Paweł Małecki przygotował deser idealny na walentynki! Jabłka pod kruszonką z dodatkiem płatków jaglanych i orzechów włoskich zachwycą każdego!

Owocowo-czekoladowe Lizaki-Cudaki
Odwiedź Kuchnię Lidla i zobacz, jak Paweł Małecki przygotowuje wesołe owocowe lizaki-cudaki na Dzień Dziecka!

Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku
Krewetki w połączeniu z groszkiem cukrowym i sosem z botwinką smakują wyśmienicie – wypróbuj!