Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalna sałatka ze smażonym śledziem, jabłkiem, selerem i aromatyczną skórką z pomarańczy!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
ŚLEDŹ Płaty śledziowe myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem, panierujemy w mące i smażymy na oleju słonecznikowym na złoty kolor z każdej strony.
USMAŻONE UKŁADAMY NA
ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
SAŁATKA OBRANE JABŁKA
i seler kroimy w cienkie, 2-milimetrowe plasterki, a następnie w słupki (2 x 2 mm).
SZYBKO SKRAPIAMY SOKIEM
z cytryny, aby nie zszarzały, następnie dodajemy sok i startą skórkę z 1/2 pomarańczy, miód, posiekany koperek i oliwę z oliwek.
DOPRAWIAMY DO SMAKU
solą i pieprzem.
ODSTAWIAMY DO LODÓWKI
na 30 minut, aby sałatka się przegryzła.
PRZEKŁADAMY ŚLEDZIE SAŁATKĄ
i podajemy przystawkę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3429,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
857,4 kcal
Tłuszcz
56,5 g
Węglowodany
47,3 g
Błonnik
44,6 g
Białko
44,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Majonez tradycyjny domowy
Jak przygotować tradycyjny majonez? Podążaj za wskazówkami Karola Okrasy i zawsze miej w lodówce swój domowy majonez!

Zupa z dyni i makaronem z szynki
Zupa, którą będą się zajadać najmłodsi? Tak to możliwe! Krem z dyni z oryginalnym mięsnym makaronem!

Angielskie muffiny z kurczakiem mojo
Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a w dodatku nadziane aromatycznym kurczakiem „mojo” i pieczonymi warzywami. To świetny pomysł na posiłek, którego smak niemal przenosi w inny wymiar.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza
Dobry pomysł na owoce morza? Wypróbuj propozycję Karola! Połączenie ich z ryżem do paelli, świeżą kolendrą, kiełbasą chorizo i limonką z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Suflet z mango
Suflet z mango – słoneczny deser według przepisu Pawła Małeckiego. Jesteśmy pewni, że go pokochasz!

Przepis na makaron pappardelle z szynką parmeńską i gorgonzolą
Poczuj się jak w słonecznej Italii! Przygotuj pyszny makaron inspirowany kuchnią Włoch według przepisu samego Stefano Terrazzino!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Awokado faszerowane pastą bezjajeczną
Idealna propozycja śniadania wielkanocnego dla wegan – awokado faszerowane pastą à la jajeczną! Wypróbujcie przepis Kingi Paruzel!

Zupa kokosowo-imbirowa z esencją kolendrową
Czy przed żołądek można trafić do serca? Karol z pomocą swojego gościa i zupy krem z batatów i marchewki udowadnia, że tak!

Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami i kruszonką orzechową
Na drugie śniadanie, lunch czy słodką przekąskę! Wypróbuj przepis na pyszne muffiny z kruszonką orzechową!