Salsa z mango i awokado • przepis • składniki • przygotowanie
Talerz rozmaitości, który cieszy oczy? To musi być salsa z mango i awokado! Wykorzystaj proponowane składniki lub dodaj własne!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY MANGO I AWOKADO
Z mango odkrawamy dwa plastry z dłuższych boków, tuż przy pestce. Miąższ każdego z nich nacinamy w kratkę bez nacinania skórki. Wybrzuszamy skórkę od spodu i odkrawamy kostki mango tuż przy skórce. Pozostałe przy pestce boki odcinamy, pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy na talerz.
SIEKAMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Czerwoną paprykę i cebulę siekamy w drobną kostkę. Chili siekamy bardzo drobno. Kolendrę siekamy drobno. Wszystkie składniki układamy osobno na talerzu razem z mango i awokado.
PODAJEMY SALSĘ
Wszystkie składniki skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki i oprószamy solą. Całość mieszamy dokładnie na talerzu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1075,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
268,9 kcal
Tłuszcz
8,6 g
Węglowodany
49,7 g
Błonnik
4,5 g
Białko
4,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka z jajecznicą - egg drop sandwich
Wypełniona delikatną i puszystą jajecznicą kanapka, która zdobyła niezwykłą popularność w ostatnich miesiącach. Spróbuj tego pysznego śniadania z dodatkiem awokado, szpinaku i szynki z indyka i ciesz się wyjątkowym smakiem!

Zielone warzywa smażone z tofu
Masz mało czasu na przygotowanie obiadu? Postaw na smażone warzywa w stylu azjatyckim z tofu!

Bulgogi – wołowina po koreańsku
Spróbuj, jak smakuje jedno z najlepszych dań na świecie! Przygotuj bulgogi, czyli marynowaną wołowinę po koreańsku, wg przepisu Kingi i ciesz się prawdziwymi smakami kuchni azjatyckiej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Curry rybne z mango i kolendrą
Szukasz nietypowego przepisu na rybę? Wypróbuj pomysł na aromatyczne curry rybne z mango i kolendrą. To przepis, który sprawdzi się także podczas romantycznej kolacji we dwoje.

Quesadilla śniadaniowa
Danie inspirowane kuchnią meksykańską na śniadanie? Jak najbardziej! Przygotuj quesadillę śniadaniową z aromatyczną salsą fresca według najnowszego przepisu Kingi i przekonaj się, że papryczka jalapeño może świetnie smakować o poranku.

Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką
Przepisów na placki ziemniaczane jest wiele. Zobacz, jak przygotowuje je mistrz kuchni – Karol Okrasa!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z bobem i cykorią
Szybka letnia sałatka z sezonową cykorią, bobem, rzodkiewkami i ich liśćmi – wypróbuj przepis Kingi Paruzel!

Hreczanyki z wegańską okrasą
Odkrywaj prawdziwe przepisy regionalnej polskiej kuchni! Spróbuj, jak smakują hreczanyki – podkarpackie kotleciki z kaszą gryczaną, które Karol przygotował w wegetariańskiej odsłonie!

Spaghetti z pesto z brokułu
Dzięki przepisowi Karola na pyszny makaron z brokułowym pesto nic się nie zmarnuje! Wykorzystaj to, co masz w kuchni, by przygotować prosty i smaczny obiad!