Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych • przepis • składniki • przygotowanie
Przez żołądek do serca? To powiedzenie nabiera mocy, gdy ma się w zanadrzu przepis na muffiny w kształcie serduszek! Są wyjątkowe, bo z konfiturą… z pomidorów czekoladowych. Upiecz je na walentynki!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ POMIDOROWĄ
Cukier karmelizujemy w garnku. Dodajemy pomidory pokrojone w cząstki. Zmniejszamy ogień, mieszamy i dodajemy nasionka z laski wanilii.
PRZYGOTOWUJEMY GANASZ
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy konfiturę z pomidorów, a następnie masło. Ganasz mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Odstawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.
UBIJAMY JAJKA I PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Jajka ubijamy z cukrem w naczyniu robota i przekładamy do miski. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, mąkę, kakao, posiekane orzechy laskowe, proszek do pieczenia, mleko i przetartą konfiturę z pomidorów czekoladowych. Dokładnie mieszamy.
PIECZEMY MUFFINY
Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy do silikonowych foremek w kształcie serduszek (do ¾ ich wysokości). Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem).
PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z TEMPEROWANEJ CZEKOLADY
Czekoladę temperujemyi przelewamy do kornetu wykonanego z papieru do pieczenia. Na czysty arkusz papieru do pieczenia szprycujemy ozdoby, które oprószamy pokruszonymi w dłoniach suszonymi płatkami kwiatów. Odkładamy do całkowitego zestalenia się czekolady.
DEKORUJEMY I PODAJEMY MUFFINY
Serduszkowe muffiny wyjmujemy z foremek. By móc je stabilnie ustawić, odcinamy spody.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7396 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1232,7 kcal
Tłuszcz
69,8 g
Węglowodany
134 g
Błonnik
3,8 g
Białko
18,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krewetki w tempurze
Krewetki w chrupiącej tempurze to pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska!

Kurczak duszony w pesto orzechowym z salsą z bakłażana
Niebanalny pomysł na kurczaka. Wspaniały aromat orzechów i oryginalny sos sprawiają, że to danie jest wyjątkowe.

Sernik z kajmakiem i migdałami
Dla wszystkich fanów serników Paweł Małecki przygotował pyszny przepis na sernik z masą kajmakową i chrupiącymi migdałami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną
Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na pyszne ciasto z kremem budyniowym, bitą śmietaną i świeżymi malinami!

Szynka w kapuście curry
Szynka, kiszona kapusta i curry – to niezwykłe połączenie smaków zapewni niezapomniane kulinarne przeżycie! Wypróbuj przepis na alternatywną wersję bigosu!

Ciasto miodowe z orzechami pekan
Ciasto pełne orzechów z mocno miodowym aromatem! Paweł Małecki nie zwalnia tempa i zachwyca kolejnym przepisem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babka piernikowa
Czujecie już aromat piernika, miodu i powideł śliwkowych? To teraz czas na to, żebyście poznali łatwy przepis na babkę piernikową. Sprawdźcie sami, jakie to pyszne i proste!

Gofrowe kanapki z francuskimi serami
Szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadanie lub kolację? Wypróbuj przepis na gofrowe kanapki z francuskimi serami! To pyszne i aromatyczne danie, które urozmaici niejeden posiłek.

Trifle truskawkowy z makaronikami
Pyszny deser, który naprawdę robi wrażenie, a jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Zaskocz swoją rodzinę lub gości i przygotuj trifle z makaronikami!