Sernik czekoladowo-bananowy • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny czekoladowo-bananowy deser to inna wersja klasycznego sernika i słodka chwila zapomnienia.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
80 g masła kroimy w kostkę i łączymy z 60 g cukru pudru, solą, mąką i kakao. Dodajemy żółtko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli ciasto się nie klei, dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Natłuszczamy formę i wykładamy papierem do pieczenia. Tortownicę wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po schłodzeniu przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ziarnami grochu lub kulkami ceramicznymi.
PIECZEMY SPÓD
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez około 10 minut. Papier i groch usuwamy i pieczemy przez kolejne 3 minuty. Wyciągamy i pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170°C.
ROBIMY MASĘ SERNIKOWĄ
Mieszamy twaróg, serek mascarpone, jajka, pozostały cukier puder i cukier wanilinowy. Banany obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez około 35 minut, aż się zetnie. Pozostawiamy na 5 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
DEKORUJEMY SERNIK
Sernik wyjmujemy z formy. Banany grubo siekamy. Czekoladę siekamy i roztapiamy z pozostałym masłem w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wylewamy cienką warstwą na serniku. Posypujemy bananami i odstawiamy do stężenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4739,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
296,2 kcal
Tłuszcz
15,8 g
Węglowodany
33,5 g
Błonnik
6,1 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Stek z bakłażana BBQ z humusem z bobem i wegańskim allioli
Czas na wegańską ucztę! Stek z bakłażana z delikatnym hummusem i wegańskim allioli możesz podać jako wspaniały lekki obiad. Sprawdź przepis i zaskocz domowników lub swoich gości.

Panforte
Tradycyjny deser we włoskim stylu! Bogate w bakalie, charakterystyczne ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.

Frittata keto
Frittata, która idealnie sprawdzi się jako sycące śniadanie dla każdego, kto lubi dietę keto. Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem tego serowo-jajecznego, pieczonego w piekarniku dania.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chili sin carne z mięsem wegańskim
Klasyka kuchni inspirowanej Meksykiem i Teksasem w wegańskiej odsłonie! Wypróbuj przepis na chili sin carne z wegańskim mięsem i ciesz się smakiem jednej z najpopularniejszych potraw na świecie!

Sos z suszonych grzybów
Smak sosu grzybowego przywołuje na myśl wspomnienia przytulnych, jesiennych wieczorów i pysznych obiadów serwowanych w domu rodzinnym. Aromatyczny sos ma szerokie zastosowanie w kuchni polskiej, ale nie tylko. Grzybowy sos podaje się do mięs, makaronów, placków ziemniaczanych, risotto czy kaszotto, a w każdym z tych wydań smakuje równie smacznie. Jak zrobić domowy sos grzybowy? Poznaj nasz sposób!

Grillowane warzywa z kurczakiem i pomysły na jadłospis
Jak stworzyć kilka elementów posiłków, baz posiłków, które można łączyć dowolnie i wykorzystać w innych przepisach? Kinga Paruzel podpowiada!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowana pizza z grilla
Drożdżowy placek wypełniony farszem z dwóch rodzajów sera i suszonych pomidorów – oto przepis Karola na pizzę… z grilla! Podaj ją z burratą, rukolą i szynką parmeńską!

Mus gruszkowo-śliwkowy
Mus gruszkowo-śliwkowy to świetna przekąska dla najmłodszych członków rodziny. Przygotuj go dla swojego niemowlaka i wpajaj mu dobre nawyki żywieniowe od pierwszych miesięcy życia.

Porzeczkowiec
Porzeczkowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie intensywny smak kakao, delikatność serowej masy i wyrazistą kwaskowatość czarnych porzeczek. Ten przepyszny wypiek przyciąga wzrok swoim apetycznym wyglądem. Poznajcie przepis na pyszny porzeczkowiec!