Sernik mango z białą czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjne ciasto w nietypowym wydaniu! Dojrzałe mango nadaje mu egzotycznego smaku, a całość wzbogaca biała czekolada.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ŻELATYNĘ
namocz w soku wyciśniętym z cytryny i odstaw do napęcznienia.
SPÓD TORTOWNICĘ O
średnicy 21 cm smarujemy roztopionym masłem i posypujemy 20 g pokruszonych herbatników. 100 G POKRUSZONYCH: herbatników mieszamy z roztopionym masłem oraz z cukrem trzcinowym.
CIASTKA ROZKŁADAMY RÓWNOMIERNIE
na dnie tortownicy i mocno dociskamy.
PIECZEMY 10-12 MINUT
w temp.
160°C, STUDZIMY.
MASA SEROWA TWARÓG
mieszamy z żółtkami.
ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY I
zalewamy nią 150 g pokruszonej na mniejsze kawałki czekolady.
CHWILĘ CZEKAMY, MIESZAMY
do całkowitego rozpuszczenia.
DODAJEMY CUKIER TRZCINOWY,
cukier wanilinowy oraz rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. STUDZIMY. DODAJEMY MASĘ DO: twarogu. ŻÓŁTKA JAJ ODDZIELAMY: od białek.
BIAŁKA UBIJAMY NA
sztywną pianę i dodajemy do twarogu z czekoladą. MIESZAMY.
GOTOWĄ MASĘ WYLEWAMY
na ciasteczkowy spód i pieczemy 60-65 minut w temp. 140°C.
PRZEZ OSTATNIE 5
minut sernik pieczemy w temp. 160°C.
NIE NALEŻY WYJMOWAĆ
sernika od razu z piekarnika.
STUDZIMY PRZY UCHYLONYCH
drzwiczkach piekarnika.
OWOCE MANGO MYJEMY,
obiertamy, pozbawiamy pestki i kroimy w kostkę o grubości 1 x 1 cm.
PRZEKŁADAMY NA PATELNIĘ
i podgrzewamy na średnim ogniu.
GDY OWOC ZACZNIE
się rozpadać, a sok odparuje, dodajemy żelatynę namoczoną w soku z cytryny i mieszamy.
DOPROWADZAMY DO ZAGOTOWANIA,
zdejmujemy z ognia, studzimy.
WYSTUDZONY SERNIK WYJMUJEMY
z tortownicy.
NA WIERZCH SERNIKA
przekładamy mango i dekorujemy ciasto pozostałymi, schłodzonymi kostkami czekolady oraz listkami mięty (lub, opcjonalnie, melisy)
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4254,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
354,5 kcal
Tłuszcz
20,0 g
Węglowodany
35,3 g
Błonnik
10,0 g
Białko
10,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczona owsianka z airfryera
Pieczona owsianka z airfryera z dodatkiem rabarbaru, czyli pyszny pomysł na śniadanie. Skuś się na przygotowanie tego przepisu i ciesz się wspaniałym śniadaniem na ciepło lub na zimno.

Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
Wypróbuj przepis na kurczaka inspirowany podróżami Karola! W lekkim sosie pomidorowym, z sałatką z cykorii i ziemniakami smakuje wyśmienicie.

Pomarańczowe gumy rozpuszczalne
Owocowe, domowe i słodkie – idealne dla małych smakoszy! Domowe gumy rozpuszczalne Pawła są tak proste, że przygotujecie je razem z dziećmi.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
Kaczka z mandarynką? Takie nietypowe połączenie przygotował Karol! Wypróbuj przepis na pierś kaczki z sosem mandarynkowym i delikatnym purée. Tym daniem zaimponujesz swoim gościom.

Zupa pieczarkowa
Spróbuj zupy pieczarkowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole u DG!

Bułki maślane
To doskonały dodatek do śniadania na słodko. Smakują tak samo wyśmienicie z dodatkami, jak i bez.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto z profiterolkami
Szukasz nietypowego przepisu na Wielkanoc? Przygotuj ciasto z profiterolkami i zaskocz wszystkich wyjątkowym deserem!

Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
Miniplacuszki warzywne doskonale smakują jako przekąska lub drugie śniadanie do pracy. Wypróbuj koniecznie!

Chrupiące musli z rabarbarem i jogurtem
Pyszne śniadanie lub chrupiąca przekąska. Nasze musli możesz jeść, kiedy tylko masz na to ochotę!