Sernik matcha na zimno • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny sernik na zimno o orzeźwiającym smaku matchy, mleczka kokosowego i limonki. Zainspiruj się produktami w stylu azjatyckim i przygotuj to idealne na lato ciasto!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ŻELATYNĘ
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy, aby napęczniała. Po tym czasie przelewamy ją do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia.
BLENDUJEMY MLECZKO KOKOSOWE Z MATCHĄ
Do innego rondelka przekładamy gęstą część mleczka kokosowego i chwilę podgrzewamy je na małym ogniu. Następnie dodajemy matchę i całość blendujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Do tak przygotowanej masy dodajemy żelatynę i mieszamy, aby nie było grudek.
MIKSUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ
Do miski przekładamy twaróg sernikowy. Następnie dodajemy cukier puder i sok wyciśnięty z limonki i całość miksujemy do dokładnego połączenia składników. Do tak przygotowanej masy dodajemy mieszankę mleczka z matchą i żelatyną i ponownie miksujemy aż do połączenia składników.
SKŁADAMY I SCHŁADZAMY SERNIK
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim biszkopty. Następnie na dno wylewamy tężejącą masę sernikową i przekładamy gotowe ciasto do lodówki na min. 8 godzin (np. na całą noc). Sernik podajemy schłodzony.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1705,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
213,2 kcal
Tłuszcz
9,2 g
Węglowodany
22,9 g
Błonnik
0,3 g
Białko
10 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierogi z kapustą i pieczarkami
Pierogi z kapustą i pieczarkami zamiast grzybów? Jeśli lubujesz się w tradycyjnych świątecznych przepisach, to ta wariacja może wydawać Ci się niepotrzebna. A jednak, takie wydanie wigilijnych pierogów ma wielu zwolenników, bo pieczarki są łatwo dostępne i można je podawać także dzieciom. Przekonaj się, że takie pierogi nie muszą niczym ustępować klasycznym pierogom z dodatkiem grzybów leśnych!

Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli
Wyborna grillowana ryba przesiąknięta świeżą pomarańczową nutą, podawana z lekką sałatką z rukoli, kaparów i oliwek.

Lody warzywno-owocowe
Smaczny sposób na to, by pokochać warzywa? Lody Pawła Małeckiego! Poznaj przepis na dwie domowe wersje tego deseru!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Masło kasztanowe
Masło kasztanowe z dodatkiem orzechów i daktyli to moc jesiennych smaków zamknięta w słoiczku! Sprawdzi się na kanapkach, w tartach i jako nadzienie do naleśników!

Banana split
Banana split, czyli trzy smaki lodów, dwa sosy, banany i bita śmietana ze świeżymi owocami. Czyż to nie brzmi jak deser idealny? Koniecznie sprawdź, jak łatwo przygotować go we własnej kuchni!

Szaszłyki z łososia z warzywami
Wypróbuj przepis Piotra Kucharskiego na doskonałe lizaki rybne dla dzieci, podane z pysznymi grillowanymi warzywami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tosty z bagietki z szynką parmeńską, salami, pasztetem i sosem musztardowym
Tosty z bagietki z wyjątkowymi dodatkami Deluxe to smakowita, a jednocześnie prosta przekąska, którą zachwycisz swoich gości.

Naleśniki z kurczakiem i warzywami
Twoje dzieci uwielbiają naleśniki? Zobacz, jak sprawić im frajdę i przygotować je w kolorze żółtym i zielonym, z farszem z piersi kurczaka i warzyw!

Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane
Szukasz szybkiej i prostej przekąski na sylwestra? Przygotuj chrupiące ziemniaczane krokiety i podaj je z pastą z pieczonego bakłażana. Niech poczęstują się wszyscy goście!