Śledź marynowany w pieczonych burakach • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalna sałatka rybna z pieczonymi burakami, ziemniakami, jabłkiem, cebulą i jajkiem polana aromatycznym sosem.

Czas przygotowania
125 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ GARNEK DO
gotowania na parze moździerz rozgrzej piekarnik do 170°C Przygotuj wcześniej WAŻNE!
POTRAWĘ WARTO PRZYGOTOWAĆ
dzień przed planowanym podaniem.
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO
gotowania zawijamy wyczyszczone, nieobrane buraki w folię aluminiową i pieczemy do miękkości nawet przez 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 170°C (termoobieg).
GOTUJEMY 1 JAJO
na twardo.
PRZYGOTOWANIE ŚLEDZIE KROIMY
na skos w paski i rozkładamy je na talerzu.
CEBULĘ KROIMY W
kostkę i przekładamy do miski, dodajemy ok. 25 ML OLEJU: rzepakowego i ocet spirytusowy.
ŚLEDZIE POLEWAMY CEBULĄ
z olejem i octem. ODSTAWIAMY.
UPIECZONE I OBRANE
buraki kroimy w kostkę 1 x 1 cm. PRZEKŁADAMY DO: miski.
JABŁKO OBIERAMY I
kroimy w kostkę, drobniejszą niż buraki.
DODAJEMY DO MISKI,
doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny, dodajemy sól, biały pieprz i niewielką ilość oleju rzepakowego (ok. 25 ML).: MIESZAMY.: ODSTAWIAMY.
ZIEMNIAKI OBIERAMY I
kroimy w kostkę, a następnie gotujemy na parze przez mniej więcej 10-15 minut.
ZESTAWIAMY Z OGNIA,
przekładamy je do naczynia.
2 ZĄBKI CZOSNKU
siekamy i dodajemy do parujących ziemniaków.
PÓŁ PĘCZKA NATKI
pietruszki siekamy, dodajemy do ziemniaków, wszystko skrapiamy 25 ml oleju rzepakowego i sokiem z 1/2 cytryny.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
białym pieprzem. MIESZAMY.
SOS DO MISECZKI
wbijamy 1 żółtko.
CZOSNEK, SIEKAMY I
rozcieramy w moździerzu razem z pozostałą natką pietruszki, niewielką ilością soli i kilkoma kroplami oleju rzepakowego i łyżeczką musztardy dijon.
DODAJEMY DO ŻÓŁTKA
i dokładnie mieszamy.
DODAJEMY SOK Z
1/2 cytryny i lejemy cienkim strumieniem 100 ml oleju, cały czas mieszając.
JAK PODAWAĆ W
2 miskach układamy warstwowo: buraki, śledzie z cebulą, buraki, na samym końcu zamarynowane ziemniaki. CAŁOŚĆ DEKORUJEMY POZOSTAŁYMI: burakami.
JAJKO UGOTOWANE NA
twardo kroimy na mniejsze części i dekorujemy nimi sałatkę w obu miskach.
CAŁOŚĆ POLEWAMY NIEWIELKĄ
ilością sosu (resztę przelewamy do sosjerki) i dekorujemy pietruszką.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3173,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
793,3 kcal
Tłuszcz
56,4 g
Węglowodany
46,9 g
Błonnik
29,1 g
Białko
29,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa kalafiorowa
Duża ilość warzyw i świeżego koperku – przygotuj zupę kalafiorową, którą pokocha cała rodzina!

Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
Mus ze świeżych jabłek i owoców pigwy doskonale komponuje się z domowej roboty serkiem waniliowym – poznaj przepis na lekki deser!

Domowe sezamki
Domowe sezamki – łatwa do wykonania słodka przekąska dla całej rodziny. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
Niezwykle aromatyczny sernik ze słodką, czekoladową polewą – wyjątkowy deser, który z pewnością pokocha każdy łasuch.

Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy
Do mięsa, do makaronów, do pyz i kopytek… ten pyszny i domowy sos pieczeniowy otwiera mnóstwo możliwości! Przygotuj go raz, zawekuj i planuj posiłki, by oszczędzić mnóstwo czasu.

Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
Nafaszeruj kurczaka ziołami i upiecz go wraz ze szparagami oraz ziemniakami, a wspaniały efekt będzie gwarantowany.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gnocchi z gorgonzolą
Gnocchi z gorgonzolą to proste w przygotowaniu i pełne wyśmienitego smaku danie. Idealne dla tych, którzy nie lubią czekać za długo na smakowity efekt. Gnocchi, ser gorgonzola i warzywa to naprawdę świetne połączenie. Sprawdź, jakie to pyszne!

Flaki po włosku
Miłośników flaków do sięgnięcia po to danie nie trzeba szczególnie namawiać, a każdy, kto jest do nich nastawiony sceptycznie, polubi je, gdy tylko spróbuje tego wyjątkowej propozycji we włoskim stylu!

Spaghetti aglio e olio z pieczoną papryką i rukolą
Wariacja na temat spaghetti aglio e olio w wykonaniu Okrasy. Tym razem z pieczoną papryką i rukolą!