Słonecznikowiec • przepis • składniki • przygotowanie
Słonecznikowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie intensywny smak kakao, delikatność kremu kawowego i słodycz kajmaku. Chrupiące nasiona słonecznika dodają mu niepowtarzalnego charakteru i tekstury. Jak zrobić to pyszne ciasto? Przekonajcie się sami!

Czas przygotowania
355 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY BIAŁKA
Rozbijamy jajka i białka dodajemy do miski, a żółtka przekładamy do kubka. Ubijamy białka na sztywno z dodatkiem cukru. Dodajemy cukier powoli, w momencie, w którym białka zaczną przypominać pianę.
DODAJEMY ŻÓŁTKA
Zmniejszamy obroty miksera do średnich. Do ubitych białek dodajemy powoli żółtka.
DODAJEMY OLEJ
Gdy masa będzie jednolita, powoli dodajemy olej i dalej miksujemy.
ŁĄCZYMY MĄKĘ Z PROSZKIEM I KAKAO
Odkładamy mikser. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao do drugiej miski. Mieszamy.
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI DO MOKRYCH
Do miski z mokrymi składnikami powoli dodajemy suche i mieszamy szpatułką, aż się połączą.
PIECZEMY BISZKOPT
Wykładamy formę papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy przez 25 minut.
WYCIĄGAMY BISZKOPT
Wyciągamy biszkopt z piekarnika i zostawiamy go na 10 minut do delikatnego przestudzenia. Potem oddzielamy go od boków formy i delikatnie wyciągamy, obracając formę do góry dnem. Przekrajamy ciasto na dwie części, a jedną wkładamy ponownie do formy.
PRAŻYMY ZIARNA
Wsypujemy ziarna na patelnię i prażymy je na sucho przez minutę, ciągle mieszając. Potem dodajemy cukier, masło, mleko oraz sól. Podgrzewamy na średnim ogniu, nie przestając mieszać. Czekamy, aż cukier się skarmelizuje.
PRZEKŁADAMY SŁONECZNIK NA PAPIER
Rozkładamy papier do pieczenia na blacie i przekładamy na niego słonecznik. Rozprowadzamy cienką warstwą. Studzimy.
ROZBIJAMY SŁONECZNIK
Gotowy słonecznik w karmelu rozbijamy, uderzając w niego łyżką.
UCIERAMY MASCARPONE
Miksujemy mascarpone, a po chwili dodajemy kajmak i kawę. Miksujemy, aż składniki się połączą.
UBIJAMY ŚMIETANĘ
Do drugiej miski dodajemy śmietanę i ubijamy ją z cukrem pudrem i śmietan-fixem.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do ubitego mascarpone dodajemy śmietanową masę i delikatnie mieszamy szpatułką.
SKŁADAMY CIASTO
Na spód ciasta wykładamy porcję kremu i rozsmarowujemy go. Nakładamy drugi blat z ciasta i lekko dociskamy całość. Nakładamy kolejną porcję kremu i rozsmarowujemy go. Nakładamy uprażony słonecznik.
CHŁODZIMY CIASTO
Gotowy słonecznikowiec wkładamy do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Ciasto jest gotowe, kiedy krem stężeje.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7377,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1475,5 kcal
Tłuszcz
99,4 g
Węglowodany
119,2 g
Błonnik
4,1 g
Białko
32,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
Kiszona kapusta i schab? To połączenie smaków, którego nie zapomnisz!

Włoski deser „Fragola”
Sprawdź wyśmienite połączenie orzeźwiającej galaretki z zielonej herbaty oraz aksamitnego musu truskawkowego!

Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami
Stworzona do tego, by się nią dzielić! Focaccia z dodatkiem rozmarynu, sera burrata i najlepszej oliwy będzie smakowała każdemu, kto sięgnie po kawałek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Schab gotowany
Schab gotowany to świetny sposób na przygotowanie domowej wędliny lub mięsa na obiad. Soczysty, gotowany schab stanowi idealny wybór dla osób, które cenią lekkie, a jednocześnie aromatyczne potrawy i chcą przyrządzić je w domowym zaciszu. Należysz do tej grupy osób? Poznaj nasz przepis!

Mandarynkowy pulled pork
Karol zachwyca pomysłem na szarpaną wieprzowinę. Z mandarynkową marynatą smakuje wyśmienicie!

Kora dębu - ciasto z bakaliami i brzoskwiniami
Czy można połączyć delikatność biszkoptu z wyrazistym smakiem bakalii i soczystych brzoskwiń? Kora dębu (nazywane także korą orzechową) to ciasto, które udowadnia, że takie połączenie to przepis na kulinarny sukces. Poznaj przepis na to niecodzienne, niezwykle smaczne ciasto!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rurki z kremem z ciasta francuskiego
Masz ochotę na rurki z kremem? Nie biegnij do cukierni – zrób je sam! To bardzo proste! Domowe rurki z kremem według Pawła Małeckiego są przepyszne!

Tort sushi
Prawdziwa uczta dla miłośników kuchni w japońskim stylu! Elegancki, pięknie udekorowany tort sushi przypomina ogromną rolkę, a bogactwo zamkniętych w nim smaków zaspokoi apetyt wszystkich gości.

Udziec z sarny pieczony w rękawie
Pieczona sarnina to wykwintne danie, które, odpowiednio przygotowane, zachwyci głębią smaku i delikatnością. Przekonaj się, testując przepis na udziec z sarny pieczony w rękawie!