Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące z zewnątrz, a w środku kryjące pyszny farsz z sera, kabanosów i suszonych pomidorów. Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego będą ozdobą każdego stołu!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU
Ser pokrojony w kostkę przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, przekrojone na pół oliwki, pokrojone w cienkie plasterki kabanosy, posiekaną natkę pietruszki, 1 łyżeczkę oregano oraz oliwę z oliwek, mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE
Jajko roztrzepujemy w czystym naczyniu, dodajemy 1 łyżkę mleka, mieszamy.
FASZERUJEMY CIASTO FRANCUSKIE I FORMUJEMY SAKIEWKI
Na każdy kawałek ciasta nakładamy odrobinę farszu, końce ciasta łączymy ze sobą, spinając je w górze, tak przygotowane sakiewki przekładamy do formy do muffinów. Następnie wierzch wszystkich sakiewek smarujemy masłem zmieszanym z mlekiem. Tak przygotowane sakiewki wkładamy do zamrażalnika mniej więcej na 20 minut.
PIECZEMY SAKIEWKI
Następnie sakiewki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200-210°C, pieczemy 20 minut. Upieczone sakiewki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Przestygłe sakiewki przekładamy na talerz.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2827,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
471,3 kcal
Tłuszcz
31,1 g
Węglowodany
29,5 g
Błonnik
2,8 g
Białko
17,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.

Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
Nie znasz jeszcze ciasta filo? W takim razie poznaj je, przygotowując tę prostą i bardzo smaczną zapiekankę z warzywami, serami i miętą! To idealna propozycja na obiad lub kolację!

Makaron w sosie śmietankowym
Makaron w sosie śmietankowym to niezwykle sycące danie, które doskonale sprawdza się na różne okazje. Kremowy, delikatny sos w połączeniu z aromatycznymi przyprawami i elastycznym makaronem tworzą kompozycję, której nie da się nie lubić. Chcesz poznać sekret przygotowywania tego dania? Koniecznie sprawdź nasz przepis na makaron w sosie śmietankowym z dodatkiem cukinii!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Irlandzki chleb sodowy
Tradycyjny irlandzki chleb bez drożdży przygotujesz dzięki prostemu przepisowi Pawła! Wykorzystaj sodę i sekretny składnik, by cieszyć się smakiem domowego pieczywa!

Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
Naleśniki to jedno z dań, które zaliczają się do grona comfort food. Sycące, delikatne ciasto w połączeniu z różnymi nadzieniami i sosami tworzą ciekawe doświadczenia smakowe. Przygotowywanie naleśników jest dość proste, jeśli trzymać się przepisu. W jaki sposób zrobić pyszne, lekkie naleśniki? Poznaj nasz przepis na naleśnikowe ciasto.

Tajine dyniowy z indykiem i jabłkiem
Przygotuj popularne danie kuchni marokańskiej – aromatyczny tajine z dynią, indykiem i jabłkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z kuskusem i warzywami
Szukasz orzeźwiającej sałatki, która będzie idealnym lunchem do pracy lub kolacją w ciepły wieczór? Oto ona! Przygotuj tę prostą sałatkę z perłowej kaszy kuskus i sprawdź, jak wspaniale smakuje.

Zupa w stylu azjatyckim
Zasmakuj Azji w jednym z jej najlepszych kulinarnych wydań! Aromatyczna zupa z krewetkami to dobry pomysł na wspaniały obiad. Spróbuj i daj się przekonać!

Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
Oryginalna sałatka ze smażonym śledziem, jabłkiem, selerem i aromatyczną skórką z pomarańczy!