Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie
Lubisz kurki i warzywa? Upiecz je na kruchym spodzie korzystając z przepisu Darii na wyjątkową tartę. Zasmakuje każdemu!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO NA TARTĘ
Mąkę przesiewamy przez sito. Masło kroimy w kostkę. Dodajemy sól i jajko. Energicznie zagniatamy razem wszystkie składniki ciasta. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 40 minut.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Cebulę kroimy w kostkę, fenkuł na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło. Podsmażamy warzywa. Dodajemy umyte, osuszone kurki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy całość, aż nadmiar wody odparuje.
PODAJEMY TARTĘ
Tartę podajemy udekorowaną świeżym tymiankiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3522,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
880,7 kcal
Tłuszcz
54,7 g
Węglowodany
74,0 g
Błonnik
26,2 g
Białko
26,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jogurt z miodem i sałatką z moreli
Z jogurtu również możesz przygotować słodki deser! W połączeniu z owocami, bakaliami i miodem smakuje doskonale!

Sernik na zimno z serków wiejskich (MCS)
Chrupiący spód z biszkoptów i masa serowa z serków wiejskich i jogurtu greckiego? Poznaj lekki sernik na zimno w wykonaniu Kingi!

Grillowana sałatka z bakłażana i pomidorów
Lekka i prosta sałatka o ciekawym, głębokim smaku. Na jej przyrządzenie wystarczy jedynie dwadzieścia minut!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placek po węgiersku
Placek po węgiersku to tradycyjne danie, które wbrew nazwie, wcale nie pochodzi z Węgier. Ta potrawa to jeden z elementów kulinarnej mapy Podhala. Chrupiący i aromatyczny placek ziemniaczany pokryty gulaszem bez trudu przygotujesz w domowym zaciszu. Jak zrobić tę potrawę? Odkryj nasz sposób!

Sałatka bawarska z kapusty
Kapusta, odrobina boczku, cebula i przyprawy nadają tej sałatce wyjątkowy smak, którego musisz spróbować!

Piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawinami
Gęś przygotowana na sposób podhalański - z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mus czekoladowy z awokado i bananami
Masz ochotę na coś mocno czekoladowego? Proponujemy puszysty mus o smaku kokosa i kawy podany z bananami w karmelu.

Wielkanocna baba drożdżowa
Piotr Kucharski wie, jak przygotować idealne ciasto drożdżowe. A z niego najlepiej przygotować wielkanocną babę z cytrusowym lukrem!

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!